Невероятните плаващи пазари на Югоизточна Азия

4369
Невероятните плаващи пазари на Югоизточна Азия

Плаващите пазари, на които се продават стоки от лодки, са запазена марка на страните от Югоизточна Азия. Те са истинска атракция в Тайланд, Индонезия и Виетнам.

Този вид пазари произхождат от времето, когато водният транспорт играе важна роля в ежедневния живот на местните жители.

Всички тези страни са разположени или на острови, или в широки речни долини. Тропическият климат и буйните джунгли също допринасят за това в началото на развитието на този регион хората да строят домовете си в непосредствена близост до реки.

Така използването на лодки се превръща не само в основен начин на пътуване, но и в основен начин на живот. Това е вариантът в миналото обитателите на тези райони да си спестят прокарването на път през гъстата джунгла.

Въпреки че в региона вече е разработена мрежа от пътища, свързващи всички големи и малки градове, лодките все още се използват за транспорт и търговия, особено от земеделските стопани, чиито земи са разположени край реката.

Фермерите носят стоките си на плаващите пазари и ги продават на местните дилъри директно от лодките, което премахва необходимостта от поддържането на магазини на доковете.

Вижте още: Най-големите пазари на луксозни стоки в света през 2015 г.

По този начин те биха могли бързо да продават своите продукти и да се върнат обратно в дома си. Местните търговци купуват продуктите и да ги продават на магазини в съседните градове и на търговци на едро.

Плаващите пазари са също така и голяма туристическа атракция.

Най-известният от тях и истински туристически рай е пазарът в Дамноен Садуак, на около 100 км югозападно от Банкок.

Дамноен Садуак, Банкок

Той е препълнен със стотици доставчици и купувачи, плаващи в техните малки лодки, които продават и купуват земеделски продукти и местна храна. Пазарът отваря в ранните сутрешни часове и затваря около един час преди обяд.

Емпфада е друг плаващ пазар, разположен на около 72 км от Банкок. Той не е толкова голям, колкото Дамноен Садуак, но е по-автентичен.

Емпфада, Банкок

Във Виетнам най-големият плаващ пазара в делтата на Меконг е на пазара от Плънг Хиип - със стотици лодки, занимаващи се с покупко-продажба.

Плънг Хиип, Виетнам

Сравнително непознат плаващ пазар се намира в красивото езеро Дал, в Шринагар, Индия. Той е само за зеленчуци, отглеждани на земеделски земи по протежение на езерото. Отваря в ранните сутрешни часове.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg