Църква на 15 века оживява в Мелник

4149
Църква на 15 века оживява в Мелник

Мелник е крепост на вярата от векове. Искам славата му да се върне и не щадя нито силите си, нито средствата си, нито труда си, за да постигнем заедно тази голяма цел, твърди бизнесменът Живко Литов. От 10 години собственикът на "Литова къща" възстановява от основи най-старата черква в Мелник.

Вярва, че най-малкият ни град може пак да стане религиозен център не само на Пиринския край, но и на цяла България. Негова кауза е да помага за възстановяването на старите църкви, които са изследвани от археолозите от 70-те години на миналия век до днес. Не обича да говори много за себе си.

"Изпитвам уважение и страх, когато се засегне тази тема - за църквите. Защото те не са атракция, а молитвени домове. Всичко, което правим за Бог, е малко. Истината е, че го правим и за себе си, за нашето спасение, че без вяра сме за никъде и сме обречени", споделя дарителят пред вестник "Стандарт".


Благодарение на него възстановената по проект в автентичния си вид 15-вековна църква "Света Параскева - Петка" се очаква догодина да отвори врати. Всички ремонтни дейности са съгласувани с Неврокопска митрополия и са направени с нейното одобрение.

Митрополит Серафим често идва в Мелник, за да инспектира работата и да се увери, че нещата се правят по канон. Храмът е проучен за първи път през 2004 г. Установихме два строителни периода - построена е още през VI век по времето на император Юстиниан I Велики, по-късно преживява ренесанс при управлението на цар Иван Асен II, обяснява археологът Виолета Нешева. Местните хора искат да се заговори пак за Мелник като за Малкия Йерусалим, както го наричали през Средновековието.

Храмът "Света Параскева - Петка" е почти готов, таванът е изографисан, на него е изписана Господнята молитва. Остават стените. Храмът вече има уникален владишки трон и иконостас - ръчна дърворезба, изцяло в традициите на легендарната през XVIII и XIX век Дебърска школа. Правени са по поръчка в Охрид.

7 камбани от Русия купува Литов за храма. Те са произведени в Урал, имат няколко вида мелодии, които се пускат чрез компютър. Около църквата и на самата кула са монтирани огромни каменни кръстове.

"Поразяващ ефект върху миряните ще има тази църква. Прецедент е частно лице да е в основата на възстановяването на храм. Дано и други последват примера на Живко Литов, който го прави от сърце и душа. Спазва законите, проектът е одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство", уточнява проф. Нешева.

Храмът е с площ от 64 квадратни метра. "Надявам се, че следващата година ще бъде осветен и отворен за посетители. Миряни вътре ще палят свещи и ще се молят за здраве и благоденствие. Точната дата на освещаването знае само света Петка, казва Литов.

Важното е, че църквата е реставрирана и изписана с богоугодни ревностни усилия на дарители, с благодарност към бога, за прослава на Христовата невеста света Параскева - Петка, допълва той.

Eдна от най-древните църкви в Мелник е с богата история. Изградена е през VI век, била е разрушавана и възстановявана при три земетресения - през IV десетилетие на ХIII век, в края на ХVI - началото на ХVII век, и през втората половина на ХVIII - началото на ХIХ век.

Функционирала е до Крупнишко-Кресненското земетресение в 1904 г., когато е разрушена за последен път. До началото на III хилядолетие е в руини. По план е била еднокорабна и едноапсидна, с двускатен покрив, с открит портик с едноскатно покритие на запад. През Възраждането е била превърната в трикорабна псевдобазилика.

Църквата е била енорийски център на мелнишкия квартал Мурдзу. През втората половина на ХVI век при нея е възникнал малък манастир под разпореждането на мелнишкия митрополит. Патронът й през първия й период не е известен.

През втория период е променен и тя е посветена на светицата Преподобна Параскева - Петка Епиватска, Търновска и Българска застъпница и закрилница, чиито свещени мощи са тържествено пренесени през 1231 г. в средновековната българска столица Търново от цар Иван Асен II. Днес те се намират в румънския град Яш.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg