Националната асоциация на зърнопроизводителите и МЗП ще си сътрудничат

577
Националната асоциация на зърнопроизводителите и МЗП ще си сътрудничат

Министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил и председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Красимир Аврамов подписаха споразумение за партньорство между МЗП и НАЗ. Двете страни декларираха своята готовност да работят заедно за повишаване конкурентоспособността на българската земеделска продукция.

Сред основните договорености в споразумението са плащанията за необлагодетелствените райони за 2007 г. да приключат до 30 май 2008 г., а за 2008 г. да бъде извършено плащане заедно с директните и националните плащания до края на 2008 г.; при стартирането на бюджетната процедура през 2008 г. МЗП да заяви в рамките на Националния бюджет за 2009 г. национални доплащания към директните плащания по СЕПП в максимално разрешения размер от ЕС, както и стартиране на Програмата за развитие на селските райони след обнародването на Наредбите в Държавен вестник в срок до края на месец март – първата половина на месец април 2008 г.

Двете страни декларираха готовността си да работят последователно за постигането на общата им стратегическа цел – достойно място за българския аграрен сектор на общия европейски пазар.

Председателят на НАЗ Красимир Аврамов подчерта, че подписването на споразумението е плод на общото желание да се решат проблемите в отрасъла и да се постигне конкурентоспособност на българското земеделието. „Подписваме това споразумение в един момент, когато в обществото много се коментира какво става с парите за инвестиции и искаме да покажем, че грешките, който се допускат, не са фатални и българското правителство, МЗП и ДФ „Земеделие” правят всичко възможно средствата от ЕС да се усвоят ефективно. Ние го подписваме в този момент и считаме, че точно сега трябва да се наложи конструктивния диалог“, посочи още Аврамов.

Той благодари на министър Кабил за декларацията, предложена от България за уеднаквяване на нивата на директната подкрепа в рамките на ОСП, която бе подписана в Брюксел от 10 държави членки на ЕС и бе одобрена от Съвета на ЕС по земеделие и рибарство.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg