Проверяват над 1000 проекта по САПАРД

622
Проверяват над 1000 проекта по САПАРД

Основната точка от плана за действие във връзка със спрените мерки по предприсъединителната програма САПАРД е извършването на проверки на 1028 проекта, резултатите от които ще бъдат изпратени в ЕК. Това съобщи изп. директор на ДФ „Земеделие” Атанас Кънчев по време на проведеното днес изслушване пред парламентарната Комисия по земеделие и гори.

Планът за действие ще бъде изготвен до 10 юли и ще бъде представен на вицепремиера Миглена Плугчиева в петък на 11 юли, съобщи министърът на земеделието и храните Валери Цветанов.

Изп. дерктор на ДФ „Земеделие” Атанас Кънчев информира членовете на комисията за одобрените проекти и субсидията по четирите мерки, като акцентира че общо 446 проекта са анулирани.

От началото на САПАРД по мярка „Инвестиции в земеделски стопанства” са одобрени и договорени 1880 проекта със субсидия 523 млн. лв., от които 1 346 са платени на стойност 309 млн. лева. Анулираните проекти са на стойност 96 млн. лв. или 270 проекта. По мярката остават да бъдат изпълнени и платени 264 проекта за общо 94 млн. лв.

По Мярка 2 – „Подобряване преработката и маркетинга на селскостопанска и рибна продукция” са одобрени 341 проекта със субсидия 403 млн. лв., а анулираните проекти са 57 на стойност 80 млн. лв. По мярката остават да бъдат изпълнени 37 проекта с обща субсидия на стойност 60 млн. лв.

706 проекта са одобрени, от които 305 са изплатени, а 111 проекта са анулирани по мярка „Развитие и разнообразяване на икономическите дейности, предоставяне на възможности за многостранни дейности и алтернативни доходи”. Стойността на оставащите 290 проекта е 81 млн. лв. 8 проекта са анулирани на стойност 30 млн. лв. по мярка „Пазари на производителите и тържища за плодове и зеленчуци, цветя и риба”. Остават да бъдат изпълнени 6 проекта за 16 млн. лв.

Шест са основните проблемни области по САПАРД: осигуряване на финансова информация, административния капацитет, промени на процедурните правила, проверки след плащане, проблемите в отдел „Борба с измамите и противодействие на корупцията” и отдел „Вътрешен одит”, каза още Атанас Кънчев.

В момента се обработват 48 заявки за плащане по мярка 1.1 „Инвестиции в земеделски стопанства”, 24 заявки по мярка 1.2 „Подобряване преработката и маркетинга на селскостопанска и рибна продукция” и 64 заявки по мярка 2.1 „Развитие и разнообразяване на икономическите дейности, предоставяне на възможности за многостранни дейности и алтернативни доходи”, стана ясно още днес.

Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg