Брокери ни съветват къде да инвестираме 5000 лв.

5328
Брокери ни съветват къде да инвестираме 5000 лв.

Сигурно много от Вас имат спестени 3000-5000 лв., че и повече средства, но нямат представа, пък и време да ги инвестират, за да получат прилична доходност.

Ето защо екипът на Profit.bg се допита до петима брокери/консултанти „Къде според тях бихме могли да вложим тези средства”?

Преобладаващото мнение е, че всеки от нас трябва да се съобрази с нивото на риск, което е склонен да поеме. Както знаем, по-високото ниво на риск съответства и на по-високата доходност.

Според Северин Въртигов от БенчМарк Финанс е доста трудно да се направи добре диверсифициран портфейл с посочената сума, като се изключат инструменти с фиксиран доход. “Оптималните алтернативи се свеждат до закупуване на акции от договорен фонд и банков депозит в зависимост от рисковия профил на потенциалния инвеститор, казва портфолио мениджърът.

Въртигов е на мнение, че „с оглед перспективите за развитие на българския фондов пазар по-разумният избор е участие в договорен фонд или инвестиционно дружество, насочващо по-голяма част от средствата си към БФБ-София. „Финансовите издания и проспектите на фондовете дават изчерпателна и достатъчна информация за вземане на инвестиционно решение,” смята още той.

Разбира се, казва още бившият брокер, „не изключвам възможността за индивидуално управление на тези средства, но това изисква стабилна финансова подготовка и свободно време. При избор на този вариант, инвеститорите трябва да се насочат към най-перспективните сектори на икономиката и да изберат най-атрактивните компании във всеки от тях.”

Въртигов очаква положително развитие при финансовия сектор, енергетиката и традиционно силният за българската икономика сектор -машиностроене.

Преслав Китипов от ТБ Българска Пощенска Банка е на мнение, че „когато става въпрос за сума от 5000 лв. е абсолютно необходимо да бъде направен анализ на инвестиционните възможности на клиента.

Китипов, който е началник отдел „Борсови операции” казва, че ако „става въпрос за всички спестявания, то вложението се нарича депозит. От друга страна, ако клиентът добре разбира рисковете, инвестирайки в акции и/или дялове, то е добре сумата да бъде вложена във взаимен фонд. Доверителното управление смятам за по-добра алтернатива, но обикновено приеманите суми надхвърлят значително споменатата граница.

„Не на последно място, човек би могъл да търгува сам на пода на борсата,” допълва Китипов. „Пазарът предлага разнообразие от платформи, даващи необходимия достъп, като най-разпространената към момента е COBOS. Логично е, когато решения се взимат самостоятелно, и то от начинаещи инвеститори, покупките да започнат от доказано сини чипове и то внимателно. Във всеки един случай силните емоции не са добър съветник, а инвестиционният хоризонт е добре да бъде поне една година.”

Илиян Скарлатов от ИП София Интернешънъл Секюритиз АД споделя пред Profit.bg, че тъй като „сумата е сравнително ниска, най-удачният начин за нейното инвестиране би бил в колективна инвестиционна схема, независимо дали тя е фонд, инвестиращ в акции или акционерно дружество със специална инвестиционна цел, инвестиращо в недвижими имоти.”

Главният брокер на София Интернешънъл Секюритиз е на мнение, „че за суми над 10 000 лв. удачен вариант е доверителното управление, което позволява съчетаването на индивидуално структуриран портфейл и професионално управление.”

Станимир Съръстов от Маккап Брокерс казва, че ”отговорът на този въпрос зависи от склонността на инвеститора да поеме по-висок риск и респективно да очаква по-голяма доходност или да заложи на по-малко рискови (по-сигурни) инвестиции, от които потенциалната доходност ще е по-ниска.”

Портфолио мениджърът споделя, че „сумата е сравнително малка и при двата случая обаче би било логично да се инвестира в някоя колективна инвестиционна схема – договорен фонд.”

„Изборът на конкретен договорен фонд,” казва Съръстов „вече ще зависи от споменатата склонност към риск, но в случай че се избере ниско рисков или балансиран договорен фонд, аз лично бих избягвал фондове, които имат голямо тегло в облигации, тъй като в момента световната икономика се намира във високо ликвидна и инфлационна среда, която стопява реалната доходност от облигациите.”

„Ако пък се избере по-рисков договорен фонд, то би било добре да се разгледат онези договорни фондове, които имат експозиция не само в България, но и в акции на компании от страни в региона, допълни той.

Според Развигор Христов „в началото е важно да се прецени дали човек иска да е инвеститор или да спести наличните си пари в банков депозит. Разликата е , че при депозита банката гарантира основната сума и спестителя получава лихва, която зависими най-вече от срока на влога. Разбира се и очакваната доходност при тях не е повече от 5 или 6% на годишна база и все повече се говори за намаляване на лихвите по депозитите. Лихвите по кредити в ЕС, към които се стремим, са значително по-ниски от нашите. Предвид на това, че банките залагат на реализиране на печалба, като разлика от прихода от кредити и разхода по депозити, може да се очаква, че при падане на лихвите по кредити, то неминуемо ще паднат и лихвите по депозити.”

Инвестиционният консултант споделя, че „алтернативата, ако имаш 5 000 лв., е да навлезеш в света на инвестирането. При тази сума си ограничен в купуването самостоятелно на акции или договорни фонд. В България облигациите се купуват предимно от институционални инвеститори и се държат обикновено до края на матуритета им. В този случай по-добрият вариант е да се намери подходящ договорен фонд, който инвестира в облигации. За доверителното управление, което представлява управление на индивидуални портфейли от ценни книжа и обикновено инвестиционният посредник печели процент от печалбата на клиента, сумата от 5 000 лв. е твърде малка за участие.”

Според Христов „вариант са и договорните фондове, където минималната сума за участие може да бъде и 100 лв. Те представляват колективна форма на инвестиране, при която набраните от инвеститорите парични средства се инвестират в ценни книжа. При избора на договорен са важни таксите за управление и всякакъв вид транзакционни разходи при покупка или продажба на дяловете. Разбира се, важно е добре да се прецени стратегията на съответния договорен фонд и на кой пазар основно инвестира.”

Консултантът на КД Секюритис казва, че „директният начин за навлизане в света на инвестирането е отварянето на сметка при инвестиционен посредник. Повечето от тях предлагат и онлайн платформата за търговия на българската фондова борса. Основно условие за избор на посредник при инвеститора са комисионните и разбира се да е уверен в себе си при взимането на правилни инвестиционни решения при избора на акции.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg