Модърн Арт Оркестра- бендът, който не признава граници в музиката

3126
Модърн Арт Оркестра- бендът, който не признава граници в музиката

Един от най-известните биг-бендове в Европа - Модърн Арт Оркестра (МАО), ще свири тази вечер на сцената на Sofia Live Club. Водещият унгарски тромпетист Корнел Фекте-Ковач, който е негов основател, артистичен директор и диригент, разказва пред Profit.bg какво вдъхновява музиката на МАО и какви са изненадите, които музикантите са подготвили за българската публика.

Как бихте определили музиката, която изпълнявате?

Музиката, която МАО изпълнява в цял свят, е свързана дълбоко с унгарските традиции и може да се определи като смесица между джаз и класика. По време на творческия ни процес ние рушим стените, които резделят тези два привидно различни жанра. Не признаваме тази категоризация. Вярваме в свободата на творчеството и че музиката няма граници. Това наистина е важно за нас.


Какво трябва да знаем за унгарския джаз? Кое е характерното, отличителното за него?

Да, унгарската джаз сцена е много специална заради двете големи неща, които са оказали огромно влияние върху формирането й. На първо място имаме Бела Барток, един от най-големите умове в музиката, чието въздействие продължава да се усеща в цял свят.

След това трябва да споменем брилянтните цигански музиканти, които са дълбоко свързани с унгарската джаз сцена. Тяхната енергия и огнен темперамент правят унгарския звук наистина отличителен.

Свирите джаз, поп, класика, творби на съвременни унгарски автори. Музиката ви явно не признава ограничения, на това ли се дължи успехът й?

Струва ми се, че тайната на успеха ни е нашето звучене, как свирим и какво свирим, хармониите, инструменталите. Но, разбира се, най-важната съставка е този искрен, по дестки чист ентусиазъм на всеки един от музикантите в бенда.

Когато бях дете, взех тромпета си, за да изсвиря първите си ноти, въпреки че не си се представях известен или богат. Единственото нещо, което исках, е да бъда част от предизвикателството, наречено просто „правене на музика“. МАО е това творческо предизвикателство, нашето посвещение и цел.

Джазът популярен ли е в Унгария? Каква музика слушат младите унгарци?

В цял свят джазът е ограничен до публика от определен кръг. За хората, които разбират забавлението като почивка, джазът никога няма да е предпочитаният стил музика. За да може да се наслаждава на джаза в неговата дълбочина, слушателят трябва да прави много неща: да бъде съсредоточен, да развива вниманието си, да слуша. Това се постига трудно, но ако успеете, забавлението е гарантирано.

Дори младото поколение слуша класическа или джаз музика, както и други жанрове, които изискват специална концентрация. Но тази музика е популярна сред определен социален слой. Работим последователно и търсим всички възможности да разширяваме този слой, колкото е възможно повече.

Имали сте концерти в някои от най-големите градове в света. Къде ви беше най-интересно и приятно?

От четири години сме основен оркестър на Музикалния център в Будапеща, така че голяма част от концертите ни са съсредоточени там. Това е нашият втори дом. Най-голямата зала, в която сме изнасяли концерт, е зала „Берси“ в Париж, когато ни гледаха над 15 000 души. Най-далечната ни дестинация пък беше клуб Dizzy's в Сан Диего, САЩ.

Бяхте част от турнето на Енио Мориконе през 2014 г. Какви са впечатленията ви от него като музикант и човек?

За нас беше огромна чест да свирим с маестро Мориконе, който избра оркестъра ни за световното си турне. Изнесохме концерти в 12 града на Европа – от Париж до Берлин, Виена, Прага, Брюксел и Амстердам. Беше фантастично преживяване, а в края на турнето получихме много ласкави думи от страна на маестро Мориконе.

Той е затворен човек, в повечето случаи се държи дистанцирано, така че беше голямо удоволствие, че изрази високата си оценка за нас по толкова открит начин.

Какво ще предложите на зрителите на концерта си в София тази вечер?

Неотдавна трябваше да направя преглед на всички сетлисти, които съм създал за МАО в последните десет години, и открих един интересен факт – бендът никога не е свирил един и същи концертен репертоар два пъти. Така че никога не можете да се отегчите от оркестъра – той постоянно се обновява и е свеж, енергичен и колоритен.

Самият репертоар зависи от много фактори. Като основен оркестър на Музикалния център в Будапеща, МАО редовно изпълнява три различни цикъла. Първият е „Нощ с композитора“, при който всеки концерт се основава на творчеството на определен съвременен композитор.

Вторият цикъл е „История на джаза“, като при него всеки концерт е почит към голям композитор от историята на музиката, който е направил много за съчетаването на класическата и джаз традиция.  Такива са Дюк Елингтън, Джордж Гершуин, Гил Евънс и много други. Ние смятаме отглеждането на ново поколение музиканти и публика за много важна задача, поради което третият цикъл включва интерактивни концерти, специално предназначени за млади хора.

Чрез тях им помагаме да открият тайните на музиката, музикалните инструменти и творчеството, основано на импровизацията. За концертите на МАО като този в София се опитвам да направя програма с актуалната музиката, която бендът изпълнява.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg