13 неща, които емоционално интелигентните хора не правят

37529
13 неща, които емоционално интелигентните хора не правят

© pixabay.com

Всеки един от нас в даден момент от живота е подложен на изпитания и стрес.

Напрежение в работата, краен срок на проекта или проблеми в личните отношения - каквото и да е предизвикателството, уменията да виждате нещата от друг ъгъл и да не падате духом ще ви помогнат успешно да се справите с трудностите.

Именно поради това днес ще ви запознаем с 13 неща, които хората със силна психика не правят.

1. Те не остават в своята комфортна зона


Не може да станете по-добри в това, което правите, ако не се осмелявате да откривате нови неща или да направите нещо по различен начин.

2. Те не се предават на страха си

Казват, че смелостта е да бъдеш изплашен до смърт и въпреки това да направиш всичко, което се изисква. Да победите страха не означава да влезете без колебание в горяща сграда. Всеки от нас има различни страхове - вашият например може да е говоренето пред публика. Ако използвате страха като извинение, за да не направите нещо, вие сте почти напълно загубени.

3. Те не спират да вярват в себе си

Емоционално интелигентните хора не се предават, когато се провалят. Те не се отказват, защото са уморени или се чувстват неудобно. Фокусират върху своите цели, а не върху моментното си емоционално състояние.

4. Те не молят за внимание

Те залагат на това, че вниманието на другите е форма на себеидентификация. Правят това, което са решили, без да се вълнуват дали другите ги гледат или не.

5. Не се държат като гадняри

Хората, които се държат като гадняри, са нещастни и страдат от несигурност. Те действат по този начин, тъй като нямат достатъчно емоционална сила, за да бъдат вежливи. Емоционално интелигентните хора поставят на много високо място отношенията си с другите хора.

6. Те не задържат в себе си обидите

Негативните емоции, които произлизат от обида, са отговор на стреса. Задържането им само влошава нещата.

7. Те не поддържат отношения с негативни хора

Негативните хора разпространяват лоши новини, тъй като са потопени в своите проблеми и не умеят да се фокусират върху намирането на решения. Те искат да се присъедините към тяхната жалка група и да забравите какво означава да се чувствате добре.

8. Те не самосъжаляват

Ето кое е най-лошото нещо, което следва от самосъжаляването – то измества контрола ви върху самия себе си. Когато се съжалявате, вие декларирате, че сте безпомощни и сте жертва на обстоятелствата.

9. Те не чакат наготово

Има хора, които смятат, че светът им дължи нещо. Емоционално интелигентните хора не се заблуждават с такива мисли.

10. Те държат ума си отворен

Когато човек не иска да възприема нова информация и различно мнение то това често се дължи на факта, че той се чувства заплашен от тях. Емоционално интелигентните хора не възприемат нещата така – те са отворени за новото.

11. Те не позволяват на когото и да било да ограничава радостта им

Когато радостта и удовлетворението ви се дължат на сравняването с другия, вие вече не сте властелин на своето щастие. Емоционално интелигентните хора се чувстват добре, защото са направили нещо, а не защото имат нещо повече от останалите.

Как да бъдете неустоими на интервю за работа Този път няма да си позволят да не ви наемат

12. Те не се влияят от ревността и завистта

Емоционално интелигентните хора знаят, че щастието и успехът на другите е обвързано с тяхното собствено. Поради това за тях ревността и завистта са нещо, което не заслужава внимание. Те виждат успеха като неограничен ресурс, до който всеки би могъл да има достъп, стига да пожелае, и поради това се радват за постиженията на другите.

13. Те не живеят в миналото

Провалът може да развали самооценката на човека и да го убеди, че вече не е способен да постигне каквото и да било. Емоционално интелигентните хора знаят, че успехът лежи в способността им да се надигнат, след като са се сблъскали с провала. Те не си позволяват да живеят в миналото.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg