Пер Улрих Карпф е един от най-популярните затворници в Дания. Може би защото е милионер. Той не се ражда богат, но основава кол център и става милионер, още преди да е навършил 20 г.

Няколко години след това, през 2006 г., той губи част от състоянието си заради няколко неуспешни бизнес начинания. Карпф прибягва до измама, за да поддържа охолния си начин на живот, заради което, в крайна сметка, се озовава в затвора.

Когато финансовата криза идва, той губи дори още повече пари и отново прибягва до измами, които този път извършва от затвора с лек режим на охрана, в който се намира. Хващат го и сега излежава още една присъда, която изтича след година.

През последното десетилетие Карпф е изтърпявал наказанието си в пет различни затвора — в системата на затворите в Дания лишените от свобода често биват местени, с цел улесняване на различните нива на охрана. В момента Карпф се намира в затвор в северната част на полуострова Ютланд.

Датската система също така позволява затворниците, които изтърпяват наказание за ненасилствени престъпления и са излежали по-голяма част от наказанието си, да напускат затвора за 48 часа на всеки две или три седмици. Това се прави с цел затворниците да могат да се подготвят за завръщането им отново в обществото.

A post shared by Per Ulrich Karpf (@pukarpf) on

По тази причина Карпф получава правото да бъде свободен човек в два уикенда всеки месеца. Преди да бъде преместен в настоящия си затвор, в дните си на свобода, той излизал от портите на затвора, скачал в паркирания отпред Jaguar и отпрашвал към Копенхаген.

Затворът, в който се намира сега, обаче е на девет часа с кола от датската столица. Това обаче не убива ентусиазма на Карпф; в днешно време той просто лети до Копенхаген от най-близкото летище в Аалборг.

Тази идея е трудна за осмисляне — мъж, който излежава присъда за измами, получава правото да се забавлява в града. От Vice се свързват с Карпф, за да се присъединят към него и да разберат какво прави в уикендеите, когато не е в затвора.

От изданието се срещат с 36-годишния Карпф в кафене в Копенхаген. Той е прекарал предната нощ в апартамента на леля си, която живее наблизо. По начина, по който е облечен и външния му вид като цяло, е трудно да се познае, че това е човек, който е прекарал по-голяма част от последното десетилетия по затворите в Дания.

Събота сутрин е, а вечерта Карпф планира да организира купон по случаи рождения ден на своята приятелка. Вече е наел лимузина. Двамата се запознават при едно от тези негови излизания от затвора.

A post shared by Per Ulrich Karpf (@pukarpf) on

Датските медии обичат Карпф и често пишат за пътя му от богат плейбой до престъпник.

Карпф отбягва въпроса за това как е успял да запази голяма част от своето състояние и вместо това насочва разговора към своите осъдителни присъди. "През 2006 г. получих 3.5 години затвор за укриване на данъци и ДДС измами," започва Карпф.

"През 2007 г. ми дадоха още 4 години за измами на стойност 18 млн. долара, която бе комбинирана с предходната присъда." Той едва е излязъл от затвора през 2015 г., когато срещу него са повдигнати нови обвинения.

Карпф е признат за виновен и осъден на допълнитлени пет години затвор. "В момента се намирам в затвора, защото консултирах едни хора как да извършат измама."

Карпф споделя, че това би трябвало да е последната му присъда. "Няма да мога да преживея още един престой в затвора. Там е наистина тежко, а аз остарявам."

A post shared by Per Ulrich Karpf (@pukarpf) on

На въпрос защо хора, които са по-богати, отколкото мнозина биха могли да си представят, рискуват всичко това за още по-голямо богатство, Карпф отговаря, че в неговия случай проблемът е в начина, по който е отгледан.

Той израства в заможното предградие Рунгстед заедно с майка си, която е алкохоличка. На 10-годишна възраст се мести при баща си. "Рунгстед е богат квартал, а аз винаги бях бедното хлапе," обяснява той.

"Мислех си, че единственото важно нещо в живота е да имаш пари, но аз нямах пари, така че се чувствах като аутсайдер." Той си спомня, че любимите му спомени от детството включват придобиването на материални неща.

"Обожавах, когато родителите ми се опитваха да компенсират това, че не полагат достатъчно грижи за мен, като ми купуваха подаръци," признава той. "Това бе хубаво, въпреки че ми осигуряваше фалшиво усещане за сигурност и любов."

На 17 г. Карпф се мести в Копенхаген и заживява сам. Скоро след това, воден от амбицията си да спечели много пари за кратко време, той основава кол център. Парите, на този етап напълно законни, потичат към него.

"Годините, които последваха, бяха изпълнени с разточителност и лукс," спомня си той. Животът му в Копенхаген е в рязък контраст с детството му. "Харчех без проблеми по 16 000 долара на уикенд," казва Карпф. "Тогава обаче всички харчеха подобни суми."

Вследствие на всичите тези разходи обаче, в крайна сметка, той натрупва прекалено много задължения. В определен период от време той имал нужда от над 100 млн. долара за хотелски проект в Турция, който банката била отказала да подкрепи.

Карпф обаче не се отказал от проекта и не ограничил разточителния си начин на живот.

"Бях решен да продължа да поддържам същия стандарт на живот, въпреки че той се превръщаше в огромно финансово бреме," признава той. "Всички други се огъваха. Аз обаче бях твърдо решен, че това няма да се случи с мен." Той твърди, че тогава решава да прибегне до измами.

Карпф е напълно наясно, че той единствено е отговорен за това, че е прецакал живота си. “Жъна това, което посях," признава той. "Опитвам се обаче да върна задълженията на хората, които изгубиха пари заради мен."

В кафенето, докато поръчва сок, кафе, авокадо, сьомга, бъркани яйца и наденички, той споделя, че въпреки всичко редовно получава съобщения от обожатели.

Det er godt nok smart, at man kan bruge sin maske til håret også #morningritual #laprairie #morninghasbroken

A post shared by Per Ulrich Karpf (@pukarpf) on

Карпф ще бъде освободен от затвора след малко повече от година. Той споделя, че идеята да пръска хиляди за бутилки с шампанско в скъпи нощни клубове вече не му допада.

"В социалните медии виждате снимки на много млади хора, които изглежда харчат купища пари за екстравагантни неща," казва той. "На практика обаче тези хлапета харчат всичките си спестявания за тези бутилки с шампанско. Те всъщност не могат да си ги позволят."

В отговор на въпроса какви са плановете му, след като излезе от затвора, той казва, че би искал да отдели няколко месеца, за да открие себе си. "Не знае обаче дали това ще се случи в малко селце в Тоскана или по време на преход в пустинята, или в манастир".

Той иска да отиде на някое място, където никой не знае кой е Пер Улрих Карпф, за да може той самият да разбере кой е.