Преди 12 дни Андре Естевес бе преместен в килия с бетонни легла. Главата му бе обръсната. Някои от съкилийниците му в момента са плъхове, привлечени от намиращото се наблизо сметище.

47-годишният Естевес все още е милиардер, но милиардер, който използва обща тоалетна в затворническия комплекс Бангу в покрайнините на Рио де Жанейро, пише Bloomberg.

Отвън се носи воня на канал, примесена с миризмата на пържени хапки месо, които жените купуват за своите съпрузи затворници от търговците пред входа на затвора.

Вътре бившият председател и главен изпълнителен директор на Grupo BTG Pactual, най-голямата независима инвестиционна банка в Латинска Америка, се мие със сапун, нарязан на малки парченца от охранителите на затвора, които следят за контрабанда.

Задържането на Естевес, заедно с хвърлянето в затвора през юни на ръководителя на най-големия строителен конгломерат в Бразилия, предизвика злорадство в страната, в която са свикнали с безнаказаността за престъпниците с бели якички.

Вижте още: Това са най-бруталните затвори в Бразилия

Тези ръководители са символи на цяло поколение, което се възползва от бума, който превръща Бразилия в най-голямата развиваща се икономика в света след Китай. Разследването за корупция, което изпрати двамата в затвора, където изчакват съдебните дела, помогна за навлизането на страната в дълбока рецесия и принуди президента Дилма Русеф да се бори за политическото си оцеляване.

Антонио Карлос де Алмейда Кастро, авдокат, представляващ Естевес, твърди, че реакцията не е изненадваща. “Хората обикновено мразят банкерите,” казва той. Кастро е уверен в своя клиент, който отхвърли обвиненията, че е пречил на разследването за корупция.

“Той е много силен характер, но разбира се, никой не се буди нормално в затвора Бангу, ако е невинен.”

Естевес е арестуван на 25 ноември като част от мащабно разследване за корупция, което обхваща още държавния петролен гигант Petrobras и някои от най-големите строителни компании в страната. Според разследващите органи корупционната схема е представлявала надуване на цените на строителни проекти и връщане на пари на ръководители в Petrobras и други компании.

От март 2014 г. са осъществени над 110 ареста, в това число на сенатор Делсидио до Амарал. Четирима високопоставени служители на Petrobras пък прекараха месеци във федерален затвор.

Преди Естевес, най-популярният ръководител на компания, който бе задържан, бе Марсело Одебрехт, главен изпълнителен директор на строителната компания Odebrecht SA, която процъфтяваше благодарение на държавни поръчки.

47-годишният Одебрехт е в затвор близо до Куритиба, столицата на щата Парана. Сред личните вещи, които има право да държи в килията си, са четири чифта бельо, три бели тениски, шест шоколадови десертчета и осем листа хартия.

(Одебрехте бе обвинен от съдия, че е използвал единият лист хартия, за да даде на адвоката си бележка, в която го моли да изтрие имейл за договор с петролна платформа, в който се споменава и BTG. Одебрехт отрича това да е истина.)

В затвора в Бангу, известен с кръвопролитията между членовете на враждуващи банди, показвани в редица филми като “Елитен отряд”, Естевес е в отделение, което носи името Бангу 8 и е запазено за затворници с висше образование.

За разлика от мъжете и жените в останалите 26 отделения, той може да бъде сам в килия, в която има повече от 12 легла. В Бангу 8 рядко има по повече от 60 човека, а отделението е с капацитет за 200.

Има и други привилегии. Столова, където литър Coca-Cola се продава за 10 реала, или два пъти повече, отколкото извън затвора. Посетителите обаче не могат да носят на затворниците определени традиционни ястия заради това, че в тях лесно се крият наркотици.

Главите на мъжете в Бангу 8 обикновено не се стрижат, което е типично за останалите пренаселени отделения в затворническия комплекс, но косата на Естевес е премахната преди няколко дни, според неговия адвокат.

Вижте още: В този затвор деца се разхождат свободно и се произвежда дрога

Това се е случило след постъпила информация, че Естевес получава специално отношение.

Всички неща, които се внасят в Бангу, се преглеждат внимателно, като портокалите се белят и разделят на парченца, ягодите се режат наполовина, а сладкишите на парчета. Ако някой даде на Естевес тубичка с паста за зъби, тя ще бъде изстискана в прозрачна торбичка, за да се провери дали вътре няма нещо скрито.

Някои бразилци обаче се съмняват в това колко му е тежко на Естевес. Сред тях е Жоана Перейра, 43-годишна секретарка, която миналата седмица се опитала да посети приятеля си, който е в Бангу 8 за това, че не плаща детска издръжка.

Тя обаче не била допусната, защото нямала бадж на посетител, а такъв се издава за около месец. За съпругата на Естевес Лилиан обаче няма такива пречки, казва Перейра с отвращение. “Жената на банкера се сдоби с такъв бадж ден по-късно.”

Само това, че Естевес е в затвора, обаче е достатъчно за някои. “Не бих казал, че Бразилия се променя, а по-скоро показва едно ново лице,” казва Пауло Мачадо, който продава напитки на плажа Ипанема. “Сега богатите хора влизат в затвора, а преди това не се случваше.”