На около 75 километра от крайбрежието на Осло в Норвегия се намира остров, който е дом на 115 престъпници, осъдени за престъпления като убийства, изнасилвания и търговия с наркотици.

И въпреки че техните провинения не са никак малки, пребиваването им в този затвор е нещо като почивка. Тук няма стени с бодлива тел или електрифицирани огради, нито въоръжена охрана или патрулиращи кучета.

Затворниците живеят в ярко боядисани малки дървени вили и се грижат за селскостопански животни, отглеждат земеделски култури и цепят дърва.

Наблизо има плаж, на който лишените от свобода правят слънчеви бани през лятото, много добри места за риболов, коне за езда, сауна и тенис кортове. Затворът предлага богат избор от ястия, сред които такива със скариди и сьомга.

Начинът на живот, предлаган на тези затворници, обикновено буди недоумение, а понякога дори обижда хората, които вярват, че затворът трябва да бъде място на лишения и покаяние, а не на вътрешен комфорт.

Но ако целта на затвора е да промени хората, Bastoy изглежда работи. Само 16% от затворниците, които излизат от него, извършват повторно престъпление в рамките на две години, след като са освободени.

Процентът по този показател за останалите затвори в Норвегия е 20 на сто, а средната стойност в европейските затвори възлиза на 70%.

Според Арне Нилсън, бивш губернатор на Bastoy, всичко е въпрос на нагласа, отношение и себепознание. "Единственият начин човек да се промени е като процесът започне от него. Затворниците трябва да преоткрият себе си и да не се възприемат като провал."

Вижте още: 8 от най-закоравелите престъпници в най-охранявания затвор в САЩ

Затворът Bastoy насърчава такава драматична промяна, като дава право на избор. Затворниците могат да вземат свои собствени решения относно начина на извършване на съответните им присъди.

Някои са избрали да работят с различни животни. Други стават земеделци, готвачи, мениджъри в хранителен магазин, дърводелци, механици и дори и оператори на ферибот.

Никой не ги буди сутрин. Те обаче трябва да бъдат на работа и училище навреме и да докажат, че са отговорни. Работният ден започва в 8:30 сутринта и приключва в 3:30 следобед. След това охраната на затвора е намалена и за през нощта остават само пет човека.

В къщите за затворници, където могат да се настанят до шест души, всеки има своя собствена стая, а в общите помещения има и кухня. Само едно хранене на ден е предвидено в трапезарията, докато закуската и вечерята трябва да се готвят.

За работата си мъжете печелят по около 10 долара на ден, като получават хранителни помощи всеки месец, с които да купуват провизии за своите самостоятелно приготвени ястия от добре зареден мини супермаркет на острова.

Всеки затворник в Норвегия може да подаде молба за преместване в Bastoy, когато му остават до пет години от присъдата. Всеки вид нарушител, включително тези, осъдени за тежки престъпления като убийство или изнасилване, може да се премести в този затвор.

Много затворници, които са живели дълго време в затвор с максимална сигурност, използват Bastoy като трамплин, за да се приспособят към нормалния живот, преди да бъдат освободени. Дори и кратък престой в Bastoy изглежда да има дълбок ефект върху затворниците.

Арне Нилсън цитира няколко затворници, които казват, че времето, прекарано в този затвор, ги е накарало да разберат, че не са толкова лоши и могат да променят начина си на живот.

В миналото островът, на който се намира затвора, е дом на юношески център за задържане, където момчетата са подложени на брутални дисциплинарни методи от норвежки военни. Той е затворен през 1970 г. и днес приютява най-либералния затвор в света.