Пенас Сиудад Бариос е затвор с максимална степен на охрана, в който пребивават изключително и само членове на бандата Мара Салватруча. Затворът се намира в столицата на Ел Салвадор - Сан Салвадор.

През 2013 г. лондонският фотограф Адам Хинтън получава достъп до затвора, който е известен с мизерните си условия. Той е построен, за да приеме около 800 затворници, но в него в момента пребивават около 2 500 членове на Мара Салватруча.

„Хората просто си стоят там безцелно, без да имат какво да правят, освен да убиват наглед безкрайните минути, часове и дни ,“ казва Хинтън.

Вижте още: Най-опасните улични банди в САЩ

„По-голяма част от затворниците са от гетата. В Ел Салвадор това са места, където младите нямат надежда или възможности за по-добър живот и бандата е единствената им реална опция. Ако властите пък те заловят, това е мястото, където на практика те захвърлят и забравят за теб – всеки затворник тук е принуден да се чувства така.“

Насилието между уличните банди в страната ескалира, като през миналия месец в Ел Салвадор са отчетени най-много убийства от времето на кървавата 12-годишна гражданска война, приключила през 1992 г., пише Daily Mail.

През август в Ел Салвадор е имало 911 убийства, като 52 от тях са извършени само на 23 август. Това е и най-смъртоносният месец от близо четвърт век.

В периода януари-август в Ел Салвадор има 4 246 убийства, или средно по 17.5 на ден. Броят им скача с 67%, в сравнение със същия период година по-рано.

Насилието нараства постоянно в Ел Салвадор, след като сключеното през 2012 г. примирие между двете основни улични банди Мара Салватруча и Барио 18 започна да се разпада през миналата година. Примирието помогна за намаляването на убийствата в страната до около 5 на ден през 2013 г., което бе 10-годишен минимум.

Според полицията в страната 80% от убийствата са свързани с прочиствания и уреждане на сметки между бандите.

Ел Салвадор е една от страните с най-много насилие в света, по данни на ООН. През 2012 г. в страната е имало 41.2 убийства на 100 000 души.

Вижте още: Най-опасните затворнически банди в САЩ

По-нови данни сочат, че тази година Ел Салвадор е изпреварила Хондурас, в която през 2012 г. е имало 90.4 убийства на 100 000 души и вече е страната с най-много убийства на глава от населението в света.