По-рано тази седмица Омар Тревиньо Моралес, лидер на най-бруталния мексикански наркокартел, бе арестуван, но неговото залавяне най-вероятно ще има минимален ефект върху организацията, която правителството на САЩ нарича "най-технологично усъвършенстваният, опитен и опасен картел в Мексико."

Със силно присъствие в около 17 мексикански щата, представляващи половината страна, картелът Los Zetas е най-голямата престъпна организация в Мексико.

Вижте още: Как мексиканските наркокартели перат парите си?

Групата започва като силово подразделение на Mexican Gulf Cartel. Първоначално в нея е имало 34 войници от мексиканските специални служби, а взводът на смъртта е имал задачата да защитава набиращия мощ лидер на Mexican Gulf Cartel, Осиел Карденас.

The Gulf Cartel води кървава война за надмощие, когато Осиел Карденас поема лидерството през 1999 г. За да гарантира своята сигурност, той си наема бодигард, който е бивш военен лейтенант. Той пък привлича 30 дезертьори от мексиканската армия, които сформират добре платеното крило от наемници на картела.

С годините Карденас увеличава отговорностите на Zetas. С подкупи и заплахи групата набира толкова голяма мощ, че Gulf Cartel става на практика недосегаем за силите на реда.

Ду 2003 г. Los Zetas вече включва около 300 полувоенни използващи модерни оръжия и преминали военна подготовка. От Министерството на отбраната на Мексико определят Zetas като "най-страшната група на смъртта, работила някога за организираната престъпност в историята на страната."

След престрелка с мексиканската армия през 2003 г. Осиел Карденас е арестуван и осъден на 25 години затвор. По това време Los Zetas вече генерира много повече приходи от Gulf Cartel и разполага с повече членове и влияние. През 2010 г. Zetas се отделя от Gulf Cartel след като години наред между двете организации се води вътрешен конфликт.

Не след дълго картелите стават смъртни врагове и насочват оръжията си един към друг. В опитите си да сплашат конкуренцията и да наемат повече членове Zetas провеждат множество кланета и нападения над цивилни граждани.

В периода 2010 – 2011 г. Zetas избиват над 350 фермери и работници в Мексико и Гватемала, които отказват да се присъединят към тях, пише Business Insider.

Zetas наема бивши войници от Гватемала известни като "машини за убиване" и създава лагери за обучение из Мексико, където обучава вербуваните нови членове на възраст между 15 и 18 г.

Вижте още: Най-опасните затворнически банди в САЩ

Повечето от първите 34 членове на Zetas са заловени или избити от страна на мексиканските власти, но стотици закоравели престъпници от картела продължават да действат. Организацията контролира 17 мексикански щата и действа активно и в Тексас.

Картелът продължава да представлява заплаха за гражданите и от двете страни на границата между Мексико и САЩ. Според ФБР Zetas контролират няколко щатски улични банди, между които Mexican Mafia, Texas Syndicate, Hermanos Pistoleros Latinos и MS-13.