Чужд паспорт е най-новият символ на обществено положение

6546
Чужд паспорт е най-новият символ на обществено положение

© Pixabay

Докато някои хора се гордеят от колекцията си от пощенски марки, има богаташи, които се радват на различен тип колекция - паспорти.

Чрез най-различни програми богати хора правят инвестиции в чужди държави срещу получаване на гражданство. След като получат гражданство те вече имат същите основни права както всеки друг гражданин на съответната страна — като притежанието на паспорт, казва пред Business Insider Нури Катц, президент на международната финансова компания Apex Capital Partners.

Най-често срещаните инвестиции са в имоти, бизнес проекти или значителни дарения в местни фондове и те не са никак малки. Шестцифрените стойностти, които се инвестират по тези програми, могат да варират значително, но най-често са около 200 000 долара, според Business Insider.


Тези, които се сдобиват с ново гражданство и паспорт, обикновено не са супербогати, казва Катц. Повечето от тях са с лично състояние между 1 и 10 млн. долара, добавя той.

За тях вторият паспорт им осигурява много повече от документ за пътуване — той им осигурява обществено положение.

"Това е символ на обществено положение — показва на приятелите ти, че можеш да си го позволиш," казва Катц.чч "Аз го наричам синдромът на черната карта American Express."

Да се станеш гражданин на света се превърна в символ на обществено положение за световния елит, казва Арманд Артън, президент на консултантската компания Arton Capital, която се занимава с инвеститорски програми за пребиваване и гражданство.

Има обаче и физически предимства на това да притежаваш повече от един паспорт. Според Артън инвеститорите търсят предимно по-голяма световна мобилност, по-голяма сигурност и по-добро образование, разнообразни бизнес възможности и стратегии за данъчно планиране, както и по-добро качество на живот като цяло.

Познайте кой ще печата британските паспорти след брекзит?Великобритания ще се завърне към класическия син паспорт след раздялата с Европейския съюз

"Хората, които инвестират в гражданство са от страни, чиито граждани са с ограничени възможности за пътуване, като Пакистан, Индия или Китай," казва Катц. "Паспортът им осигурява определена свобода, която гражданите на някои държави нямат; това е свободата на придвижване."

Това не означава обаче, че заможните американци, например, също не намират предимства в тези програми. Те представляват по-малък дял, но според Артън американците са привлечени от изгодните данъчни условия, които една държава би могла да предлага и от които могат да се възползват, ако се откажат от американското си гражданство.

"Американците се отказват от гражданството си и стават граждани на други държави поради най-различни причини, в това число желанието да живеят в чужбина, да се пенсионират в чужбина и това, че не искат да си имат вземане-даване с щатското правителство, ако не живеят в САЩ," казва Катц. "Изненадващо е също така, че жителите на Гренада, например, могат да пътуват свободно до Китай, докато на американските граждани все още им е необходима виза."

Разходите и предимствата варират според отделните държави

Включването в тези програми не е толкова лесно. Не е достатъчно човек просто да направи инвестиция. Преди това той или тя преминава и през процес на одобрение. "Трябва да преминете проверка, в това число да докажете произхода на парите си. Освен това разглеждат живота ви в подробности, за да се уверят, че сте почтен човек," казва Катц.

Всяка страна също така има различни изисквания за инвестиции. Например инвестицията в гражданство в Сейнт Лусия изисква дарение от най-малко 100 000 долара на Националния икономически фонд на Сейнт Лусия, инвестиция най-малко от 300 000 долара в имот или инвестиция от 3.5 млн. долара в одобрен бизнес проект.

В същото време, за да се сдобият с канадско гражданство, инвеститорите трябва да заявят намерението си да се установят в Квебек и да подпишат споразумение да инвестират 800 000 долара, според Катц. Те трябва да имат законно придобити най-малко 1.6 млн. канадски долара, да пребивават три години в страната в рамките на четиригодишен период и да имат най-малко три години професионален опит в сферата на планирането, финансите, човешките ресурси или менджмънта.

Разходите и възвръщаемостта на инвестицията правят някои страни по-привлекателни от други.

"Някои страни нямат данъци върху доходите или наследството, така че това е изгодно за тези, които търсят покупка с финансова цел," според Катц. "Програмата за гражданство срещу инвестиция е финансово най-изгодна в това отношение. Като цяло програмите в страните от карибския басейн са по-евтини от тези в държави като Кипър или Малта."

Всъщнос, Кипър предлага най-скъпата такава програма като разходите започват от 2 млн. евро, според Arton Captial.

Артън обяснява, че повече страни се нуждаят от преки чуждестранни инвестиции и използват гражданството като начин за набиране на средства. По-големият избор обикновено сваля цената и осигурява достъп на по-голям брой инвеститори.

"Карибските островни държави Антигуа и Барбуда, Сейнт Китс и Невис и Сейнт Лусия са много търсени заради относително ниските разходи на фона на ползите, които предлагат," според Катц. "В същото време в Европа Кипър и Португалия печелят доверието на повечето инвеститори, заради имотите, от които могат да реализират доходност в добавка към това, че са се сдобили с гражданство."

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg