Собственикът на английския футболен клуб Челси и известен руски олигарх Роман Абрамович е получил еврейско гражданство, предават медиите в страната, цитирани от CNN.

Израелският вътрешен министър посочва пред американската медия, че Абрамович действително е пристигнал в Тел Авив в понеделник, но не потвърждава информацията относно гражданството.

Министерството, което отговаря за имигрантите в рамките на първоначалния им 3-годишен престой в страната, също отказва коментар по случая, тъй като става дума за лични дела.

Абрамович, който е руски гражданин от еврейски произход, може да е получил гражданство по правилата на Закона за завръщането, който позволява на всички евреи по света да придобият израелско гражданство.

Новината идва в контекста на отложеното решение за подновяване на визата му за престой във Великобритания. Поради това милиардерът пропусна финала на FA Cup, който се проведе през уикенда.

Израелските граждани, разполагащи с паспорт, се ползват от право за 6-месечен престой във Великобритания без виза, сочи сайтът на британското правителство.

Източник, близък до Абрамович, посочи пред CNN през миналата седмица, че британската виза на руснака е изтекла още преди 3 седмици и има забавяне в подновяването й. Няма никакви официални причини защо визата се бави толкова дълго, добавя източникът.

Великобритания бави подновяването на визата на Роман АбрамовичРуският олигарх не присъства на победата на своя Челси във финала за Купата на футболната асоциация този уикенд

Дипломатическите взаимоотношения между Лондон и Москва не са никак розови през последните години, като последният повод за устни престрелки между двете страни бе отравянето на бивш руски шпионин, намиращ се на британска територия.

Говорителите на футболния клуб Челси и британското звено, отговорно за имиграцията, отказаха коментар по темата.

Абрамович, който купи Челси през 2003 г., е единадесетият най-богат човек в Русия със състояние в размер на 10.8 млрд. долара, по данни на Forbes.