Броят на руските милиардери нарасна с 29% в последните 2 години, въпреки обтегнатите геополитически отношения между Москва и икономическите санкции, наложени на Русия.

През изминалата седмица Forbes обяви, че най-богатите хора в страната са загубили 16 млрд. долара само за ден, след като седем руски олигарси бяха санкционирани от администрацията на САЩ, като ответна мярка срещу намесата на Москва в президентските избори през 2016 г.

Въпреки санкциите обаче, в последните две години броят на милиардерите в страната нарасна от 77 през 2016 г. на 96 за 2017 г. и 106 за тази година.

От 2017 г. до днес съвкупното богатство на руските олигарси нарасна с 25 млрд. долара, до съвкупните 485 млрд. долара.

По последни данни на сп. Forbes, най-богатият руснак е Владимир Лисин с 19.6 млрд. долара, докато Алексей Мордашов и Леонид Микелсон заемат следващите две места с 18.8 и 17.8 млрд. долара.

Топ 5 днес се заема от Вагит Алекперов и Генади Тимченко със 17 млрд. долара и 15.7 млрд. долара. Общо 11 от руските олигарски притежават по над 10 млрд. долара, като последен в това подреждане е Роман Абрамович с 11.2 млрд. долара.

Най-новите руски богаташи са Иван Савидис, който наскоро нахлу въоръжен на терена при мач на собствения си тим ПАОК, което му донесе наказание от 3 г. забрана за присъствие на мач от първенството на Гърция, бившата съпруга на Олег Дерипаска – Полина, както и инвеститорът в мол в Сибир, където наскоро избухна пожар и общо 64 души намериха смъртта си – Денис Штенгелов.

Данни на Forbes сочат, че трима руснаци са отпаднали от списъка на най-богатите хора в света през 2018 г.

Това са инвеститорът в недвижими имоти Борис Минтс, банкерът Микаил Шишканов и специализираният в застраховането бизнесмен Данил Качатуров.