Руските милиардери масово отварят частни училища в родината си, поощрявани лично от президента Владимир Путин, пише Bloomberg.

Докато Съединените щати и Европа засилват икономическия натиск върху руските олигарси, Москва се опитва да проведе реформа, която да се справи с проблемите в системата на образованието, натрупани след рухването на комунизма.

"Колкото по-образован е един човек, толкова по-малко склонен е към агресия", заяви руският президент Владимир Путин пред възпитаниците на образователния център "Сириус" в Сочи. Той беше изграден малко след зимните олимпийски игри през 2014 г. с подкрепата на някои от най-влиятелните бизнесмени в страната.

Идеята на Кремъл е училището да се превърне в инкубатор на таланти във всякакви сфери - от програмиране и физика до шахмат и балет.

Интерсното в случая е, че именно агресията на Путин на международната политическа сцена се оказа неочакван катализатор на инвестиционния интерес в образователната сфера.

Икономическите санкции, наложени на Кремъл заради намесата в украинския конфликт и обвиненията в изборни манипулации, принудиха голяма част от руския елит да "изтегли" своите наследници от западните училища и да финансира щедро образователната програма на правителството.

От 2014 г. насам над 30 крупни инвеститори, разполагащи със значителни капитали зад граница, са се включили в различни образователни инициативи у дома. В същото време броят на руските ученици и студенти в британските частни училища е намалял наполовина за същия период от време.

Те дълги години бяха предпочитан избор за наследниците на руските бизнесмени, но миналата година в британските школа са записани само 608 руснаци, по данни на Британския съвет на независимите училища.

През септември миналата година Херман Греф, ръководител на държавната Сбербанк, и неговата съпруга Яна откриха частната гимназия "Хорошкола" в Москва. Така те се присъединиха към групата на финансовия милиардер Сюлейман Керимов, който инвестира 100 милиона долара в училището "Зареченская", и транспортния магнат Никита Мишин, осигурил съществуването "Новая Школа".

Нито едно от 135-те частни училища, които изникнаха в Русия през последните четири години, обаче не може да се сравни с проекта "Летово", който се финансира от основателя на Рос Агро Вадим Мошкович.

Инвестицията му възлиза на 200 милиона долара, а частното училище за талантливи деца ще се помещава в сграда в покрайнините на Москва, достойна за произведение на изкуството. Очаква се официалното откриване да се състои през есента на 2018 г.

Според самия Мошкович, това, което отличава неговия образователен проект от останалите, е, че няма да има възможност богатите родители да "купуват" влизането на децата си. Той обещава, че дори собственият му син ще трябва да премине през същия входен изпит, който ще държат и всички останали.

Мошкович е категоричен, че няма намерение да строи училище за децата на олигарсите от улица "Рубльовка" или за пострадалите от санкциите бизнесмени. "Аз вече удовлетворих всички свои амбиции в света на бизнеса, никога няма да мога да похарча парите, които съм спечелил. Сега искам да осигуря на руските деца образование на световно ниво", казва още той.

Монетата обаче има две страни. Докато руските милиардери наливат огромни средства в образователните си инициативи, страната продължава да губи позиции в световните класации. През 2017 г. Русия изпадна до 11-о място в Международната олимпиада по математика, докато преди 2015 г. винаги завършваше в топ 6.

В по-общ план, страната падна до 32-ра позиция от 72 държави в класацията на PISA за представянето на 15-годишните ученици - много след Естония, например, която също е част от бившия Съветски съюз.

Според Световната банка, ниският дял на държавните разходи за образование и здравеопазване в Руската федерация поставят под заплаха устойчивия икономически растеж и жизнения стандарт на населението. По 3.6% от брутния вътрешен продукт на страната отиват и по двете пера, докато държавите от Европейския съюз харчат средно по 4.9% за образование и 7.2% за здравеопазване.

Преформатирането на образователната система след краха на комунизма си остава най-сериозното предизвикателство. Много от критиците на настоящите програми за обучение считат, че те не са адекватни на изискванията на модерния свят - разчитат на механичното наизустяване на материала и не насърчават критичното мислене.

В допълнение към това се добавя и хроничният финансов недостиг - месечното възнаграждение, дори и на най-добрите учители в страната, рядко надхвърля 250 долара в държавните училища.

"Летово" може да промени правилата на играта и да предостави много по-голям избор за децата, които искат да останат в Русия", твърди Валентин Шчукин, който е основател на московската компания Albion. Тя се занимава с посредничество от 24 години и помага на родителите и техните деца при избора и кандидатстването в частни училища във Великобритания.

Частната гимназия на Мошкович започва прием на ученици още от 1 септември тази година, когато се очаква прага й да прекрачат 170 деца от седми до девети клас. Основателят й прогнозира, че през 2020 г. тя ще бъде напълно функционираща и в нея ще преподават 160 учители, от които 60 чужденци.

По думите на нейния благодетел става въпрос за "най-добрите преподаватели, които могат да бъдат купени с пари".