Джеф Безос: За щастлив живот помислете върху тези 12 въпроса

17009
Джеф Безос: За щастлив живот помислете върху тези 12 въпроса

© Pixabay

Каква е тайната за дългия, щастлив и успешен живот? Това изглежда е въпрос, който постоянно си задаваме.

Главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос е споделял възгледите си по тази тема много пъти и той може би е на прав път.

"Когато сте на 80 години и в тих момент на размисъл разказвате само на себе най-личната версия на историята на своя живот, това, което ще бъде най-компактно и смислено, ще са поредицата от избори, които сте направили," казва Безос по време на речта си през 2010 г. в Принстънския университет.


Целта на тази реч, озаглавена "Ние сме това, което избираме," беше да наблегне на разликата между дарбите и изборите: "Интелектът е подарък, добротата е избор. Дарбите са лесни, те са подарък, в крайна сметка. Изборите могат да бъдат трудни. Можете да прелъстите себе си със своите дарби, ако не внимавате, и ако го направите, това вероятно ще бъде в ущърб на изборите ви."

С други думи, независимо от това какви успехи ще постигнете, това, от което в крайна сметка ще се интересувате най-много в ретроспекция, не е броят на нулите в банковата ви сметка, а изборите, които сте направили, за да стигнете дотам, където сте, пише CNBC.

Без ползите от това в момента да можем да погледнем назад, как обаче можем да разберем дали сме поели по път, от който ще се гордеем, когато правим ретроспекция на живота си след 10, 20 или 30 години?

Постоянната трудност около вземането на решения

В речта си Безос си спомня за онзи период, в който му идва идеята за онлайн книжарница (която впоследствие се превръща в това, което днес целия свят знае като Amazon).

По онова време той знаел, че пристъпването към изпълнението на тази идея ще бъде много рисков ход.

20 от най-умните неща, които Джеф Безос е казвал през годинитеПрез последните 20 години основателят на Amazon сподели голяма доза мъдрост, която може да бъде полезна на всеки

Безос дори помолил за съвет шефа си, който, според него, бил "блестящ" и "много уважаван". Било му казано, че въпреки "звучи като много добра идея, щял да бъде още по-добра идея", ако Безос вече нямал добра работа.

"Изборът наистина бе труден, но в крайна сметка, аз реших да опитам. Не мислех, че ще съжалявам, ако съм опитал и съм се провалил. Подозирах, че винаги ще ме преследва решението да не опитам въобще," каза Безос. "След като обмислих сериозно, поех по несигурния път да следвам моята страст и се гордея с този си избор."

„Идеалният“ избор не съществува

Истината е, че всички правим избори, за които, в крайна сметка, съжаляваме. Нарича се неуспех и неуспехът може да бъде нещо добро, защото ни учи как да бъде по-добри. С напредването на възрастта обаче нашата цел трябва да бъде да минимизираме броя на неуспехите, които след това ни карат да съжаляваме.

"В крайна сметка, ние сме нашите избори. Създайте си страхотна история," казва Безос към края на речта си.

За създаването на страхотна история, Безос предлага 12 въпроса и призовава всеки да помисли задълбочено върху тях:

 • Как ще използвате дарбите си?
 • Какви избори ще направите?
 • Ще се движите по инерция или ще следвате страстта си?
 • Ще следвате ли догмите или ще бъдете оригинални?
 • Ще изберете лекото в живота или живот в услуга на другите и приключения?
 • Ще се огъвате ли при критики или ще следвате вашите убеждения?
 • Ще блъфирате ли докрай, когато сте сгрешили или ще се извините?
 • Ще пазите ли сърцето си от откази или ще действате, когато се вклюбите?
 • Ще играете ли на сигурно или ще бъдете до известна степен безразсъдно авантюристични?
 • Когато е трудно, ще се откажете ли или ще бъдете непреклонни?
 • Ще бъдете циник или ще бъдете създател?
 • Ще се правите ли на умни за сметка на други, или ще бъдете сърдечни?

Тези въпроси не гарантират сигурна рецепта за успех, но могат да ни насочват при изборите, които в крайна сметка ще ни помогнат да живеем живот, с който се гордеем.

Не всички от нас ще успеят да достигнат същото ниво на успехи като Безос, който в момента е най-богатият човек в света.

Няма причина обаче ние да не можем или да не предизвикаме себе си да създадем от живота си история, която си струва да се разказва.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg