Как през 2017 г. да постигнем целите си

3621
Как през 2017 г. да постигнем целите си

Началото на всяка година е изпълнено с надежди, че през следващите 12 месеца ще успеем да постигнем нещата, които не успяхме през старата година, но и още няколко, планирани занапред.

Коледните и новогодишните празници са идеално време да поседим известно време на спокойствие и да премислим всичко. След такъв момент на тишина и размисъл можете да съставите списък от неща, които искате да отметнете в близко бъдеще.

Как обаче да не се отклоните от него?

За целта трябва да определите какви са самите цели. Обичайно те са 3 типа.

Такива, които губят смисъл и постепенно „умират“

Става дума за онези цели, чието осъществяване стартираме през януари – например да си правим всяка сутрин фреш. През март вече ни е писнало да го правим и целта ни отива в историята.

Това, разбира се, може да ни накара да изпитаме малко вина. Не го правете!

Често ситуацията с този тип цели е, че ние не сме искали наистина да ги изпълняваме. Те са плод на факта, че не знаем какво точно искаме.

Целите, които постепенно губят смисъл и ни карат да се чувстваме виновни, но за които не съжалявате, че сте преустановили, просто не са истинската цел, която искате да изпълните.

Добре е да отбележите това и да промените настройката си.

Следващите 2 типа цели са онези, които наистина желаем и които са предизвикателство. Трябва да ги разберем, за да си съставим стратерия за изпълнението им.

Тези, които дори не стартираме

Ако наистина искате да постигнем нещо, но дори не го започваме, какъв е проблемът? Най-често става дума за отсъствие на вяра в себе си.

Ако не вярваме, че можем да имаме нещо, което желаем, това ни се струва прекалено болезнено, за да се пробваме. Затова губим време в какво ли не, само и само да не го стартираме. 

Така не можем да се разочароваме от това, което бихме постигнали, ако започнем.

Трябва да намерите начин, който е безопазен за вас. Съветваме да потърсите съвет от ментор или човек, който може да ви напътства. Той ще ви лиши от липсата на увереност в собствените ви сили.

Тези, които ни объркват

Имате голяма цел – да

Вярвате в себе си – да

Объркани сте и не знаете откъде да започнете – да  

Добре дошли в света на пренатовареносттта. Понякога имаме навика да искаме неща, които са твърде големи за нашата уста.

Изпълняването на няколко задачи едновременно и самонапрягането са непрепоръчителни. Накрая това се отразява негативно върху постигнатите резултати.

Ако някога сте усещали, че вече не можете да вършите една работа, вероятно сте наясно за каква ситуация става дума. Вече не разполагате с концентрация, задачата ви се струва прекалено непосилна и досадна.

За големите цели в живота си, тези, които са предизвикателство, трябва да имаме стратегия.

Раздробете целта на по-малки. След това на още по-малки цели.

Да, може да ви се иска да изпълните целта си наведнъж, но щом не сте успели досега, защо не се доверите на нашия подход? Така няма да се пренатоварвате.

Дайте си време да се заредите отново с енергия и ентусиазъм.

Планирайте микроцелите в календара си. Насрочете удачно време за изпълнение.

И запомнете, че трябва да празнувате всяко постижение по пътя си. Независимо колко малко е то като стъпка към успеха.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg