Писане на текстови съобщения на Луната? Стрийминг на Марс? Това може да не е толкова далеч, колкото си мислите, благодарение на споделената визия на НАСА и Nokia, които си партнират в създаването на клетъчна мрежа на Луната, за да помогнат за изграждането на основите на дългосрочно човешко присъствие на други планети.

Тази година се очаква да бъде изстреляна ракета на SpaceX - точната дата все още не е потвърдена - която ще пренесе обикновена 4G мрежа на естествения земен спътник. Спускаемият апарат ще инсталира системата на южния полюс на Луната, а след това тя ще бъде управлявана дистанционно от Земята.

"Първото предизвикателство пред пускането на мрежата е да разполагаме с космическо клетъчно оборудване, което да отговаря на съответните изисквания за размер, тегло и мощност, както и да може да бъде разгърнато без техник", коментира пред CNN Уолт Енгелунд, заместник-администратор по програмите в дирекция "Мисии за космически технологии" на НАСА. “Не по-малко предизвикателство е, че инфраструктурата ще трябва да работи в суровата лунна среда с екстремни температури и радиация”.

Устройството за 4G мрежа се изгражда от Bell Labs на Nokia, като се използват редица готови търговски компоненти. То ще бъде натоварено на спускаем апарат, изработен от американската компания Intuitive Machines, и след като бъде разгърнато, ще свърже спускаемия апарат чрез радиооборудване с два роуминг апарата със специална мисия: да търсят лед.

Единият от апаратите, луноходът Lunar Outpost, ще изследва района, известен като Shackleton Connecting Ridge, а другият, бункерът Micro-Nova, ще се потопи в кратер, за да сканира за сигурни доказателства за лунен лед отблизо. Евентуалните изображения на лед - предавани обратно към спускаемия апарат и след това към Земята в почти реално време чрез клетъчната мрежа - ще бъдат първите в историята. Лунният лед би могъл да се използва за създаване на кислород за дишане и дори на гориво, което евентуално би могло да се използва за изстрелване на марсиански мисии от Луната.

За програмата Artemis на НАСА, която има за цел да върне астронавти на Луната през това десетилетие, клетъчната връзка би била безценна. Понастоящем астронавтите разговарят помежду си чрез радиоприемници, но НАСА иска лунна комуникационна система, способна да поддържа видео с висока резолюция и научни данни, казва Енгелунд - особено когато мисиите Artemis станат по-сложни:

"Възможността за комуникация на Луната е от решаващо значение за Artemis - толкова важна, колкото и всеки друг елемент на мисията, като например захранването, водата за пиене и въздуха за дишане. В крайна сметка това усилие ще помогне за създаването на лунна комуникационна мрежа, която би могла да даде на нашите изследователи възможността да предават научни данни обратно, да се консултират с контрола на мисията и да говорят със семействата си, все едно се разхождат по улицата с мобилните си телефони."

Това би могло да положи и основите на извънземен интернет, който да не се различава от земния. Личните устройства биха могли да се свързват към такива мрежи, което ще позволи на космическите колонисти да използват смартфони, които имат достъп до всички приложения и услуги, достъпни за тези на Земята.

НАСА избира Bell Labs като част от инициативата си Tipping Point - серия от партньорства с компании за разработване на технологии за бъдещи мисии, които ги поставят в най-добра позиция за ключови роли в бъдещата космическа икономика. Bell Labs получи безвъзмездна помощ в размер на 14,1 млн. долара през 2020 г., а през януари Nokia беше избрана от Агенцията за перспективни изследователски проекти в областта на отбраната на САЩ (DARPA) да започне работа по инфраструктура за комуникационни услуги, която в крайна сметка ще послужи като "рамка за лунната икономика".

"Бъдещата лунна икономика ще зависи критично от комуникационните технологии за събиране и анализиране на данни, споделяне на информация и поддържане и контролиране на операциите", казва Тиери Клайн, президент на Bell Labs Solutions Research, пред CNN. "Това включва поддържане на полупостоянно или постоянно човешко присъствие на Луната, както и автоматизирани роботизирани операции за транспорт, добив на ресурси, обработка на минерали и събиране на научни данни."

Съществуват и потенциални търговски ползи за земните бизнес начинания. Ако една мрежа може да издържи пътуването до орбита, след това да се разгърне и да издържи автономно сред вакуума на космоса, диво променящите се температури и космическата радиация, тя ще може да оцелее и на най-суровите места на Земята - като полярните ледени шапки, пустините или морските платформи.

"Особено когато става въпрос за отдалечени разгръщания, промишлени обекти, обществена безопасност, спешна помощ, възстановяване след бедствия или отбрана, е много полезно да се разполага с компактно мрежово оборудване с ниска площ, което може лесно да се транспортира и разгръща навсякъде", казва Клайн.