Във вторник Белият дом възложи на НАСА да установи единен стандарт за измерване на времето на Луната и други небесни тела. По този начин Съединените щати се стремят да определят международни норми в Космоса на фона на засилващата се лунна надпревара между нации и частни компании.

Ръководителят на Службата за политики в областта на науката и технологиите (OSTP) на Белия дом, съобщава Reuters, е инструктирал космическата агенция да работи с други части на правителството на САЩ, за да изготви план до края на 2026 г. за определяне на Координирано лунно време (LTC).

Различната гравитационна сила и потенциално други фактори на Луната и на други небесни тела променят начина, по който времето се развива спрямо този, по който това се случва на Земята. Наред с други неща, LTC ще осигури бенчмарк за изчисляване на времето за лунни космически кораби и сателити, които изискват изключителна прецизност за своите мисии.

„Същият часовник, който имаме на Земята, ще се движи с различна скорост на Луната“, посочва в интервю за информационната агенция Кевин Когинс, ръководител на космическите комуникации и навигация на НАСА.

Според ръководителя на OSTP Арати Прабхакар за човек на Луната земният часовник губи средно 58,7 микросекунди на земен ден, като има и други периодични вариации, които допълнително отклоняват лунното от земното време.

„Помислете за атомните часовници в Обсерваторията на военноморските сили на САЩ във Вашингтон. Те са сърдечният ритъм на нацията, синхронизирайки всичко. При всички случаи ще искате да имате подобен сърдечен ритъм и на Луната“, посочва Когинс.

В рамките на своята програма Artemis НАСА се стреми да изпрати мисии с астронавти до Луната през следващите години и да създаде научна лунна база, която може да помогне да се подготви сцената за бъдещи пътешествия до Марс. В усилията участват десетки компании, космически кораби и държави.

Служител на OSTP коментира, че без единен стандарт за лунно време би било предизвикателство да се гарантира, че трансферът на данни между космически кораби е защитен и че комуникациите между Земята, лунните спътници, базите и астронавтите са синхронизирани. Несъответствията във времето също така могат да доведат до грешки в картографирането и локализирането на позиции на естествения земен спътник или в неговата орбита.

Разрушителен ефект

„Представете си, ако светът не синхронизира часовниците си по един и същ начин, колко разрушително може да бъде това и колко трудни могат да станата за изпълнение иначе ежедневни дейности“, посочва служителят.

На Земята повечето часовници и часови зони са базирани на универсално координирано време или UTC. Този международно признат стандарт разчита на широка глобална мрежа от атомни часовници, разположени на различни места по света. Те измерват промените в състоянието на атомите и генерират средна стойност, която в крайна сметка представлява точно време. Затова и от OSTP не изключват да се наложи подобни атомни часовници да трябва да бъдат разположени и на лунната повърхност.

„Тъй като търговските дейности, насочени към Луната, се увеличават, унифицираният стандарт за време ще бъде от съществено значение за координиране на операциите, гарантиране на надеждността на трансакциите и управление на логистиката на лунните комерсиални дейности“, добавят от службата към Белия дом .

През януари НАСА съобщи, че е планирала за септември 2026 г. първото си кацане на астронавти на Луната от края на програмата Apollo през 70-те години на миналия век. Преди това, през септември 2025 г., агенцията трябва да изпрати мисия с четирима астронавти, които да обиколят Луната и да се върнат обратно на Земята.

Въпреки че Съединените щати са единствената страна, изпратила астронавти на Луната, други държави също имат своите лунни амбиции. Много страни са привлечени от потенциалните минерални ресурси на Луната, като едновременно с това създаването на лунни бази може да бъде важна стъпка към бъдещи мисии с екипажи до Марс и други планети.

Миналата година Китай заяви, че си е поставил за цел да изпрати първите си астронавти на Луната до 2030 г. През януари Япония стана петата държава, изпратила космически кораб на естествения земен спътник, а миналата година Индия стана първата, която приземи космически кораб близо до неизследвания южен полюс на Луната и обяви планове да изпрати астронавт там до 2040 г.

„Лидерството на САЩ в определянето на подходящ стандарт – такъв, който постига точността и устойчивостта, необходими за работа в предизвикателната лунна среда – ще бъде от полза за всички космически нации“, се казва в позицията на OSTP. „Определянето на това как да се прилага координираното лунно време ще изисква международни споразумения, както и участието на съществуващите стандартизиращи органи и 36-те нации, подписали пакта Artemis Accords, който включва правила за поведение на държавите в Космоса и на Луната“.

Китай и Русия, двата основни конкурента на САЩ извън Земята, не са подписали този пакт.