Иновативен експеримент на борда на мисията Psyche на НАСА току-що постигна първата си важна цел, провеждайки успешно демонстрация на най-отдалечената лазерна комуникация, извършвана досега, пише CNN.

Тази технология се очаква един ден да помогне на мисиите на космическата агенция да навлязат по-дълбоко в Космоса и да направят още открития за произхода на Вселената.

Изстреляният в средата на октомври в рамките на мисията космически апарат е напът да хвърли първи поглед към метален астероид между орбитите на Марс и Юпитер. Psyche ще прекара следващите шест години, изминавайки около 3,6 милиарда километра, за да достигне до едноименния астероид, разположен във външната част на основния астероиден пояс.

Учени уловиха свръхвисокоенергийна частица, идваща отвъд Млечния пътДосега е регистрирана само една по-силна и тя е наречена „О, Боже мой“


Заедно с него пътува и демонстрационната технология за оптични комуникации в дълбокия космос (Deep Space Optical Communications, DSOC), която изпълнява собствена мисия през първите две години от пътуването. Технологичната демонстрация е замислена като най-отдалеченият експеримент на американската космическа агенция за високоскоростни лазерни комуникации, тестващ изпращането и получаването на данни до и от Земята с помощта на невидим лазер в близката инфрачервена област.

Лазерът може да изпраща данни със скорост от 10 до 100 пъти по-висока от тази на традиционните системи за радиовълни, които НАСА използва при други мисии. Ако бъде напълно успешен през следващите няколко години, този експеримент може се превърне в основа на технологията, която ще се използва за комуникация с хората, изследващи Марс.

А засега новините са повече от обнадеждаващи, след като DSOC наскоро постига това, което инженерите наричат "първа светлина" - успешното изпращане и получаване на първите му данни. Експериментът за първи път излъчва лазер, кодиран с данни, далеч отвъд Луната. Тестовите данни са изпратени от разстояние близо 16 милиона километра и достигат до телескопа „Хейл“ в обсерваторията на California Institute of Technology в Пасадена, Калифорния.

Разстоянието между DSOC и „Хейл“ е било около 40 пъти по-голямо, отколкото е разстоянието между Луната и Земята.

"Постигането на първата светлина е един от многото важни етапи за DSOC през следващите месеци, които проправят пътя към комуникации с по-висока скорост на предаване на данни, способни да изпращат научна информация, изображения с висока разделителна способност и поточно видео в подкрепа на следващия гигантски скок на човечеството: изпращането на хора на Марс", казва в изявление Труди Кортес, директор на технологичните демонстрации на Дирекцията за мисии в областта на космическите технологии в НАСА.

До Луната с Prada: Компанията ще облича астронавтите от мисията Artemis IIIЛуксозният бранд ще участва в изработката на скафандрите за първото кацане на Луната след 1972 г.


Изпращане на лазери в космоса

Първата светлина, достигната на 14 ноември, се случва, след като полетният лазерен приемо-предавателен инструмент на Psyche получава лазерен сигнал, изпратен от Optical Communications Telescope Laboratory на НАСА близо до Райтууд, Калифорния.

Първоначалният сигнал, получен от приемо-предавателя на Psyche, помага на инструмента да насочи лазера си, за да изпрати данни обратно към телескопа „Хейл“ на Земята.

"Тестът от 14 ноември беше първият, който включваше изцяло наземните средства и приемо-предавателя на мисията, което изискваше екипите за операции на DSOC и Psyche да работят в тандем", се казва в изявление на Мира Сринивасан, ръководител на операциите на DSOC в Пасадена, Калифорния. "Това беше огромно предизвикателство и ни предстои още много работа, но за кратко време успяхме да предадем, приемем и декодираме някои данни."

Това не е първият път, когато лазерни комуникации се тестват в Космоса. Първият тест на двупосочна лазерна комуникация се провежда през декември 2021 г., когато демонстрационен лазерен комуникационен ретранслатор на НАСА е изстрелян и излиза в орбита на около 35 406 км от Земята.

Оттогава насам различни експерименти са изпращали оптични комуникации от ниска околоземна орбита и до Луната, а космическият кораб Artemis II ще използва лазерни комуникации, за да върне видео с висока разделителна способност от пътуване на екипаж около естествения спътник на Земята. Но DSOC за първи път изпраща лазерни комуникации в дълбокия космос, което изисква невероятно прецизно насочване на милиони километри.

След като покори Луната, Индия се насочва към СлънцетоПрез 2014 г. Индия стана първата азиатска държава, която изведе кораб в орбита около Марс


Първоначалното тестване на възможностите на демонстрационната технология ще позволи на екипа да работи по усъвършенстването на системите, използвани в точността на насочване на лазера. След като екипът отметне това, DSOC ще бъде готов да изпраща и получава данни към телескопа „Хейл“, докато космическият кораб се отдалечава от Земята.

Бъдещи предизвикателства

Макар че DSOC всъщност няма да изпраща научни данни, събрани от космическия апарат Psyche, тъй като това е експеримент. Лазерът ще се използва за изпращане на части от тестови данни, кодирани във фотоните на лазера или квантовите частици светлина.

Детекторните масиви на Земята трябва да уловят сигнала от Psyche и да извлекат данните от фотоните. Този вид оптична комуникация може да промени начина, по който НАСА изпраща и получава данни от своите мисии в дълбокия Космос.

"Оптичната комуникация е благодат за учените и изследователите, които винаги искат повече от своите космически мисии, и ще даде възможност за изследване на дълбокия Космос от хора", казва в изявление д-р Джейсън Мичъл, директор на отдела за усъвършенствани комуникационни и навигационни технологии в рамките на програмата на НАСА за космически комуникации и навигация. "Повече данни означават повече открития."

Защо стартъпи инвестират в производството на лекарства и чипове в КосмосаТози пазар се очаква да достигна над 10 млрд. долара през 2030 г.


Докато Psyche продължава своето пътуване, екипът на DSOC ще трябва да се справя и с още предизвикателства. Той ще следи колко време е необходимо на лазерните съобщения да пътуват в Космоса. По време на първата светлина на лазера са били необходими само 50 секунди, за да се придвижи до Земята. При най-далечното разстояние между космическия кораб и планетата ни се очаква той да пътува в едната посока 20 минути, като през това време космическият кораб продължава да се движи, а Земята да се върти.

Междувременно космическият апарат Psyche продължава да се подготвя за основната си мисия, като включва задвижващите системи и тества научните инструменти, които ще са му необходими за изучаване на астероида, когато пристигне през юли 2029 г. Мисията може да определи дали астероидът е оголено ядро на ранен планетарен градивен елемент от началото на Слънчевата система.