През тази година силата на Космоса да вдъхновява и стимулира иновациите достигна до всички краища на света

Годината беше натоварена за НАСА - пълна с мисии до астероиди и сътрудничество с индустрията, други национални космически агенции и американската армия.

През тази година силата на Космоса да вдъхновява и стимулира иновациите достигна до всички краища на света, пише Fast Company и акцентира върху някои от най-големите постижения на космическата агенция през 2023 г.

Космическа дипломация: Китай разширява своя „Небесен дворец“Космическата станция ще бъде изградена от шест, а не от три модула, какъвто беше първоначални проект


OSIRIS-Rex се завръща

Капсулата OSIRIS-REx беше изминава невероятно дълъг път, докато се приземи в пустинята на Юта през септември. Астероидната сонда стартира през 2016 г. на двугодишно пътешествие до богатия на въглерод астероид Бенну с амбициозната цел да донесе обратно много проби.

В крайна сметка OSIRIS-REx се справя добре със задачата си, като събира ~250 г извънземна скала и прах, преди да се отправи към дома. Това е и най-голямата астероидна проба, връщана някога на Земята.

„Пробата от OSIRIS-REx е най-голямата богата на въглерод астероидна проба, доставяна някога на Земята, и ще помогне на учените да изследват произхода на живота на нашата планета за поколения напред", коментира ръководителят на НАСА Бил Нелсън през октомври, когато капсулата е отворена и съдържанието ѝ е разкрито.

Отваряне и партньорства: Индийската космическа стратегия еволюираСтраната стана първата, приземила се на южния полюс на Луната - следствие от отварянето на ISRO


След като пуска пробата от Бенну, космическият апарат OSIRIS-REx променя курса си и получава ново име: OSIRIS-APEX. Сега апаратът е на път към астероида Апофис, който ще изучава в продължение на ~18 месеца.

Ядрени новини

НАСА стартира 2023 г., обявявайки през януари иновативно партньорство с Агенцията за перспективни изследователски проекти в областта на отбраната (DARPA) за стартиране на американска програма за ядрени топлинни двигатели за космически полети след 50-годишно прекъсване на работата по тази технология.

Ядрените двигатели с термоядрен разпад се намират в сивата зона на Договора за Космоса от 1967 г., но ако бъдат разработени безопасно, те биха могли драстично да намалят времето за изпращане на хора до Марс.

До Луната с Prada: Компанията ще облича астронавтите от мисията Artemis IIIЛуксозният бранд ще участва в изработката на скафандрите за първото кацане на Луната след 1972 г.


"Ако имаме по-бързи пътувания за хора, те са и по-безопасни", заявява тогава заместник-администраторът на НАСА Пам Мелрой.

Няколко месеца по-късно НАСА и DARPA възлагат на Lockheed Martin договор за 499 млн. долара за изграждане на ракета, задвижвана от ядрен разпад, и провеждане на демонстрационен полет още през 2026 г.

Излитането на Psyche

Бенну не е единственият астероид, за който НАСА мисли тази година. След месеци на забавяне и несигурност, през октомври агенцията най-накрая изпрати сондата Psyche на борда на Falcon Heavy към едноименния богат на метали астероид. Високото съдържание на метали в целевия астероид е уникално сред астероидите, до които са се доближавали земни апарати, а сондата има за цел да подобри познанията на човечеството за този тип обекти. Очаква се Psyche да достигне целта си през 2029 г.

Космическа мисия „Озирис“: Проби от астероид кацнаха на ЗемятаОт изследването на повърхността на астероида учените могат да получат отговори на фундаментални въпроси за възникването и формирането на плананетата ни


Работа с индустрията

Приносът на НАСА към науката може да се измери най-добре по това доколко тя успява да стимулира и финансира разработването на нови технологии в търговския сектор. През тази година програмите на агенцията са довели до значителен напредък в индустрията.

Програмата за комерсиални услуги за лунен товар (Commercial Lunar Payload Services - CLPS) например е в разгара си, като много от наградените се подготвят за първите си изстрелвания на лунни апарати.

Първите два са планирани за изстрелване през януари, като спускаемият апарат Peregrine на Astrobotic ще бъде изстрелян на 8-ми, а Nova-C на Intuitive Machines - на 12-ти.

Учени са напът да решат проблем на МКС за милиардиЗа 2023 НАСА е отделила 1,3 млрд. долара за поправка на тръбите за обработка на вода на станцията


Програмата "Търговски дестинации за LEO" (CLD) също набира скорост. Редица компании, изграждащи търговски космически станции, които да заменят МКС, отбелязват достигането на нови крайъгълни камъни и си осигуряват нови сътрудници през 2023 г.

Комерсиалните доставчици сега проправят пътя на човешките космически полети. Две мисии на екипажа на SpaceX летяха до МКС тази година, заедно с мисията на частния астронавт Ax-2 чрез Axiom Space. Boeing също изпрати дългоочакваната си капсула Starliner до станцията за първи път през май.

Щастлива годишнина

Накрая, но не на последно място, един обзор на най-големите постижения на НАСА няма как да мине без да се отбележи рожденият ден на МКС, която тази година отбеляза 25 години от началото на дейността си. Тъй като НАСА започва да разработва стратегията си за края на живота на историческата станция, това дори навява лека носталгия.