Как шефът на Starbucks натрупа над половин милиард долара за 9 г.

8074
Как шефът на Starbucks натрупа над половин милиард долара за 9 г.

© Instagram/Pixabay.com

Не е тайна, че генералният директор на Starbucks Хауърд Шулц ще се оттегли от ръководния си пост като богат човек. Изненадващото е обаче колко точно е богат, пише Bloomberg.

63-годишният Шулц е заработил около 172 млн. долара от началото на втория си мандат като генерален директор на веригата кафенета през януари 2008 г. По-внимателен анализ обаче показва още по-голяма печалба.

Шулц, който ще се оттегли от ръководния пост на Starbucks през април, е получил най-голямо възнаграждение под формата на акции, което варира в зависимост от представянето на акциите на компанията. Откакто изведе Starbucks до шесткратно подобрение на борсовите резултати, общото възнаграждение на Шулц за последните девет години е достигнало 553.3 млн. долара.

„Каквито и цифри да четете, малко е вероятно това да е действителното възнаграждение, което един ръководител получава“, казва Питър Лупо, управляващ директор на консултантската компания Pearl Meyer в Ню Йорк. „Само около 10 на сто от заплащането на генералния директор е гарантирано. Останалото обикновено е тясно свързано с представянето“, допълва Лупо.

Компании, като базираната в Сиатъл Starbucks, не трябва да разкриват резултатите си, което затруднява сравненията с други генерални директори. Компаниите са длъжни само да разкрият общия пакет от плащания на ръководителите си в годината, в която са заработени. Това включва плащания, като заплата, бонуси и стойността на облагаемите с данъци печалби.

За 2016 г. Шулц е получил общо 4.91 млн. долара по тези категории. Останалото идва от акции, оценени на 16.9 млн. долара в деня, в който са предоставени. Акциите ще му се отплатят, ако постигне определени цели и той може да се окаже с два пъти повече акции, ако целите бъдат надминати. Какво ще е възнаграждението по това време също зависи от цената на акциите на Starbucks.

Топ 5 на най-големите вериги заведения в света Първото място се държи от непозната марка в Европа

Комбинирането на всичко това, за да разберем колко в крайна сметка получава един генерален директор, може да се окаже трудно, дори за бордовете на директорите. Много от тях не правят цялостен анализ до колко може да се повиши стойността на заплащането, ако цената на акциите се повиши, казва Джон Трентакост, управляващ директор на консултантската компания Farient Advisors.

“Философията на Starbucks е заплащане за постигнати резултати и възнаграждението на Хауърд в последните десет години отразява пряко силното финансово представяне на компанията под неговото ръководство“, казва говорителят на веригата кафенета Линда Милс.

Шулц стана лицето на Starbucks, докато водеше бизнеса към все по-големи висини. Откакто се завърна начело на компанията през 2008 г., броят на управляваните от нея и лицензирани заведения нарасна до 25 000 спрямо 15 000 преди това, а дейността й се разшири до 75 държави спрямо 43 преди това. Приходите се повишиха повече от два пъти. В резултат на това цената на акциите й нарасна с 517%.

В същото време генералният директор натрупа 2.92 милиона ограничени акции и 11.8 милиона опции, сочат данни на Bloomberg. Към понеделник те се оценяват на 515.6 млн. долара. Освен това той получава заплата от 12 милиона долара, 22.2 млн. долара бонуси и други служебни доходи на стойност 3.54 млн. долара.

Шулц стана част от Starbucks като ръководител на маркетинговия отдел през 1982 г. и в крайна сметка купи компанията пет години по-късно. Той беше генерален директор до 2000 г., когато стана председател и се фокусира върху глобалната стратегия. През 2008 г. Бордът на директорите го избра за втори мандат, след като цената на акциите на компанията се понижи с над 40 на сто в предишните 12 месеца.

В неделя Шулц обяви плановете си да наеме 10 000 бежанци в кафенетата на Starbucks в цял свят в идните пет години. Това беше неговият отговор на нареждането на президента Доналд Тръмп за ограничаване на имиграцията, което временно прекратява приемането на бежанци в САЩ.

Най-добрите корпоративни лидери вдъхновяват компаниите си да постигат успех – факт, който понякога се забравя от генералните директори, стремящи се да постигнат възнаграждение като това на Шулц, казва Дан Уолтър от консултантската компания Performensation в Сан Франциско.

„Това е като да дажеш, че трябва да получаваш толкова пари, колкото Том Брейди или Бен Рьотлисбергер“, допълва Уолтър, имайки предвид звездните куортърбеци от Националната футболна лига. „Спечелете няколко Супербоула и тогава ми се обадете“, завършва той.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg