Какво пише в списъка със задачи на Леонардо да Винчи?

2584
Какво пише в списъка със задачи на Леонардо да Винчи?

© pixabay.com

Познатият на цял свят италианец Леонардо да Винчи винаги е имал под ръка тефтерче, за да вписва в него идеите си – а те не били малко.

Неговите дневници и рисунки са истински портал в главата на гения.

Инженер, изобретател и художник – в житейския си път Леонардо да Винчи е написал 13 000 страници, в които е отразена неговата научна и творческа дейност.

Писателят Тоби Лестър преведе записките на за Винчи и състави списък със заниманията, които изобретателят искал да осъществи.

Например планирал да измери площада в Милано и извънградските райони, след това да намери книга за града и църквите му.

Да Винчи планирал да измери двора на Корте Векио и замъка на херцога на Милано Лодовико Сфорца, да се свърже със счетоводител, който да му помогне да пресметне площта на триъгълника, да поговори с професор по медицина и да се свърже с мохан от манастира на Свети Бенедикт, за да разгледа De ponderibus (трактат от XIII в. "За тежестите" на Йордан Неморария).

Това не е целият списък със задачи.

По план Леонардо искал да поговори и с Джианино, за да изясни как е била построена кулата на Ферара, в стените на която няма бойници, да разбере от флорентинския търговец Бенедикт Портинари как се карат кънки на лед във Фландрия, след което да начертае карта на Милано.

Изобретателят се вълнувал още от хидравликата и искал да се запознае със специалист в областта.

Интересувал се още от небесните дела – планирал да разбере какъв е размерът на Слънцето. Това знание трябвало да дойде от маестро Джовани Франчезе, който му бил обещал сведения по темата.

Стана ясен мистериозният купувач на картината за 450 млн. долараНовият дом на „Спасителят на света“ ще бъде Лувърът в Абу Даби

На последно място четем – „Да се свържа с Витолоне“. Става дума за средновековен автор на текстове за оптиката. Той работил в библиотеката на град Павия, Ломбардия, и се занимавал с математика.

Разбира се, списъкът със задачи не разкрива цялата дейност на да Винчи, но показва колко разностранни са били интересите му. Неслучайно мнозина го определят като „универсален“.


Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg