Думата "прегаряне" обикновено е асоциация със стреса, свързан с кариерата.

Но често невидимата отговорност на родителите може да се отрази на психичното здраве толкова силно, колкото и платената работа.

Всъщност 62% от родителите се чувстват в бърнаут от задълженията си, сочи ново проучване на Медицинския център "Уекснър" към Държавния университет в Охайо.

Това може да накара много от тях да се самоизолират, тъй като не чувстват, че имат енергия да поддържат отношения извън семейството си. Според проучването двама от всеки трима родители казват, че изискванията към тях понякога или често ги карат да се чувстват самотни.

"Когато нямаме енергия, се затваряме в себе си", казва пред CNBC Мерседес Самюдио, лицензиран клиничен социален работник и основател на компанията Shame-Proof Parenting, която предлага ресурси за психично здраве на родителите. За да ограничите прегарянето у дома и на работното място, експертът съветва да предприемете тези три стъпки.

1. Потърсете помощ

Разговорът с приятел или член на семейството за чувството ви на изтощение или самота може да помогне.

Сам Кар, самопровъзгласил се за "учен на самотата" и професор в Университета в Бат, казва, че много хора страдат повече, защото се опитват игнорират чувството на самота.

"В самотата има потенциал за връзка", казва той пред CNBC. "Тя ни дава възможност да изпитваме състрадание един към друг, да приемаме уязвимостта си."

2. Поставете си реалистични очаквания

Уверете се, че списъкът ви със задачи отговаря на нивата ви на енергия.

Един от начините да приложите това на практика, казва Самюдио, е да записвате целите си и да ги преоценявате всяка седмица, за да видите дали работят или трябва да бъдат променени.

Ако се съобразявате с нереалистични списъци със задачи, това само ще допринесе за вашето прегаряне.

3. Моменти за себе си

Създайте ритуали, които ви зареждат с енергия.

Алиса Пресман, автор на "Петте принципа на родителството", споделя, че малките медитации могат да помогнат да регулирате по-добре емоциите си.

Ако имате време да медитирате по 20 минути всеки ден, това е чудесно. Повечето родители нямат такова време.

Вместо това опитайте да размишлявате по време на ежедневните си задачи, като миене на зъби или пътуване в метрото например.

Това може да ви помогне да ограничите прегарянето и да бъдете по-пълноценни в работата и за децата си.