Една ключова стъпка, за да отгледате силни и адаптивни деца, е саморегулацията – умението да посрещаме житейските събития по социално приемлив начин.

Това пише в новата си книга The 5 Principles of Parenting: Your Essential Guide to Raising Good Humans Ализа Пресман, психолог по развитието и съосновател на Mount Sinai Parenting Center.

„Децата се научават на саморегулация основно от съвместното регулиране, което включва различни по вид реакции – утешително присъствие, признаване на негативните емоции или спокоен тон. Освен това взимат пример от нас, възрастните – как ние се самоуспокояваме“, казва Пресман.

Нежното родителство изисква от настойниците да подхождат по този начин, вместо да гълчат ядосаното или разочаровано дете. „Споделяйки спокойствието си с нашите деца, постепенно ги научаваме как да регулират собствените си чувства, когато предусетят евентуална заплаха“, допълва психологът.

Някои родители бъркат съвместното регулиране със симулиране на щастие. Причината за това, казва Пресман, е убеждението, че децата не могат да приемат техните майки и бащи да са тъжни или ядосани. Тази нагласа обаче обезсмисля взаимното регулиране, чиято цел е да покаже на децата, че възрастните могат да пазят самообладание дори когато у тях бушуват негативни емоции.

„Децата могат да се справят с нашите чувства – с цялата ни гама от чувства, стига да разбират, че ние знаем как да ги контролираме, че нямаме нужда от тяхната помощ, за да овладеем емоциите си, и че независимо от менталното ни състояние, ние винаги ги обичаме и можем да се грижим за тях“, смята психологът.

Вместо да „заравяте“ чувствата си, изговорете ги с детето си. „Можете да му обясните какво се случва с вас, като например му кажете: „В момента съм много раздразнен/а и ми е трудно да се концентрирам върху действията си. Нека поема въздух и опитам да се фокусирам“, съветва Пресман.

Това не значи да споделяте всяка мисъл, която ви се върти в главата. „Означава да обърнете внимание на чувствата и преживяванията си, за да не ги проектирате неволно върху децата си“, уточнява тя.