38% от представителите на поколението Z и милениалите смятат, че им е по-трудно да се чувстват финансово сигурни, отколкото е било за техните родители на същата възраст.

Според тях, това до голяма степен се дължи на икономиката, се казва в изводите на нов доклад на Bankrate.

В условията на по-високи разходи за живот 53% от работещите от Поколението Z са заявили, че имат странична работа – повече от всяко друго поколение, за да могат да покриват месечните си разходи. И все по-малко спестяват за бъдещето.

"Със сигурност е по-тежко", казва Лорънс Котликоф, професор по икономика в Бостънския университет и президент на компанията MaxiFi, която предлага софтуер за финансово планиране.

"Родителите трябва да осъзнаят, че децата им са в беда."

Поколението Z и милениалите изпращат пенсионирането в историята Поколение Z, милениали, пенсиониране, пенсия, история, спестявания

Неотдавнашният ръст на инфлацията наистина затрудни младото поколение. Според друго проучване на Bank of America 53%, от представителите на Zers казват, че по-високите разходи са пречка за финансовия им успех.

В допълнение към нарастващите разходи за храна и жилище, милениалите и Z са изправени пред други финансови предизвикателства, които техните родители не са имали като млади.

Приблизително три четвърти от американците от поколението Z заявяват, че днешната икономика ги кара да се колебаят дали да си поставят дългосрочни финансови цели, а две трети казват, че може би никога няма да имат достатъчно спестявания за пенсиониране, сочи друго проучване на Intuit за индекса на благосъстоянието.

Фининфлуенсъри ни казват как да управляваме парите си. Да им вярваме ли?Като част от инфлуенсърите, чийто пазарен дял се оценява на 104 млрд. долара за 2022 г., някои от онлайн финансовите съветници печелят шестцифрени суми от дейността си

"На по-младите наистина не им е лесно в тази икономика", казва Сара Фостър, анализатор в Bankrate.

Поколението Z обаче има значителното предимство, когато става въпрос за спестяване за дългосрочни цели като пенсиониране, добави тя.

"Дайте приоритет на инвестирането в себе си, изплащането на дълговете и извличането на ползи от сложната лихва, като спестявате както в краткосрочен, така и в дългосрочен план", съветва Фостър.

Колкото по-рано започнете, толкова повече ще се възползвате от сложната лихва, при която спечелените пари се реинвестират и печелят още повече.

От Z до бейби бумър – 4 поколения съветват как да пестим париИма един ключов фактор, който им помага да оцелеят: привилегиите

Мат Шулц, главен кредитен анализатор на LendingTree, наскоро заяви пред CNBC, че няма магическо действие, но има няколко финансови навика, които се отплащат.

"Повечето правила около спестяването не са супер сложни, но това не означава, че са лесни за изпълнение.

Точно както при здравословния начин на живот, става дума за това да правите правилните неща отново и отново с течение на времето и да имате търпение.", допълва експертът.