Наръчник за живота от най-богатия човек в света

6772
Наръчник за живота от най-богатия човек в света

Тази седмица състоянието на основателя и главен изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос доближи 106 млрд. долара, по данни на Bloomberg. Някои медии го определиха като най-богатия човек в историята.

Вижте няколко съвета от Безос по отношение на вдъхновението, баланса между работата и личния живот и това как да бъдем откриватели.

Как се научава да бъде находчив: От 4 до 16-годишна възраст Безос прекарва летата във фермата на дядото си. Фермата била отдалечена и дядо му нямало как да разчита на външна помощ.

Едно цяло лято Джеф се занимавал с ремонта на стара строителна машина Caterpillar, който дядо му бил купил за 5000 долара — много ниска цена, защото била напълно счупена. Когато огромните части за ремонта на машината пристигат, се оказва, че са прекалено тежки, за да бъдат преместени.

Тогава дядото на Безос построява малък кран, за да ги повдига. “Той се заемаше с големи неща, които не знаеше как да прави и след това ги правеше”, казва Безос.


За отглеждането на деца: Джеф и съпругата му позволяват на децата им да използват остри ножове още на 4-годишна възраст, а малко след това им разрешават да използват и електрически инструменти, защото ако се наранят, ще се научат.

Според Безос гледната точка на жена му е следната: “Предпочитам да имам дете с девет пръста, отколкото ненаходчиво дете.”

За избирането на романтичен партньор: Когато Безос решава, че е готов да се задоми, приятелите му му уреждат множество срещи на сляпо. В крайна сметка, той разбира, че е намерил съпругата си, когато се запознава с една наистина находчива жена.

“Исках жена, която може да ме измъкне от затвор в държава от Третия свят”, казва Безос.

Как 16 преуспели предприемачи започват деня си Закуска, тренировка, медитация, четене...

Как разбрал, че трябва да напусне работа и да основе Amazon: Безос работел като софтуерен инженер в сферата на финансите на Уолстрийт. През 1994 г. той казва на шефа си, че иска да основе интернет книжарница. Шефът му му казва, че това е много добра идея, но че е още по-добра идея за някой, които няма добра работа.

Безос решава, че най-добрият начин да помисли за това е като си представи живота си до 80-годишна възраст и вземе решение, което минимизира нещата, за които би съжалявал. Човек може да чувства разкаяние за някои от нещата, които е правил грешно, но по-често съжалява за пътищата, по които не е поел.

След това за него веднага става очевидно, че трябва да напусне и да основе Amazon. “Ако се бях провалил, на 80 години щях да съм горд, че съм опитал.”

Какво щеше да прави, ако не беше Джеф Безос: “Най-доброто ми предположение е, че щях да бъда един много щастлив софтуерен инженер”, който следва интересите си в машинното самообучение и изкуствения интелект. Той обаче признава, че някога е искал да бъде барман, но предупреждава, че е изключително бавен.

За личната си връзка с новините и това, че е собственик на Washington Post: Безос казва, че дядо му е следял отблизо изслушванията около скандала Уотъргейт през 1973 г. Това може би подсъзнателно е повлияло на това колко високо цени разследващата журналистика, което той изразява, чрез закупуването на Washington Post през 2013 г.

За необходимостта от пътувания в Космоса и неговата космическа компания Blue Origin: “Трябва да отидем в Космоса, за да спасим Земята ” казва Безос, отбелязвайки, че “трябва малко да побързаме.” Той все още вярва, че план А и план Б трябва да защитават околната среда на Земята, за да може та да остане обитаема.

За космическото предприемачество: Ключът към разкриване на възможностите в Космоса е намаляването на цената на изваждането на обекти извън земната гравитация. “Трябва да намалим цената, така че хиляди предприемачи да могат да имат стартъпи в Космоса, както видяхме това да се случва с интернет”.

За пристрастяването към телефоните и мултитаскинга: Според брата на Безос, той изненадващо постоянно е в час със случващото се около него и рядко се разсейва с телефона си.

Безос обяснява, че “Когато вечерям с приятели или със семейството си, обичам да правя това, което правя. Не обичам мултитаскинга. Ако чета електронната си поща, искам да чета електронната си поща” с цялото си внимание и енергия.

Това са седемте най-богати двойки в светаДжеф и Макензи Безос оглавяват класацията на испанския вестник El Pais

За баланса между работата и личния живот: “Харесва ми фразата „хармония между работата и личния живот”, казва Безос. “Балансът внушава, че има някаква стриктна размяна.”

Ако той усеща, че създава стойност и е продуктивен член на екип на работното си място, “това ме прави по-добър вкъщи. Ако съм щастлив вкъщи, това ме прави по-добър служител, по-добър шеф.” Според него не е важно само как разпределяш часовете си през деня, но и дали имаш достатъчно енергия, за да участваш с ентусиазъм.

За това как човек да бъде откривател: Тъй като светът е толкова сложен, трябва да си експерт в нещо, за да намираш решения на проблемите.

“Опасността обаче е, че като станеш експерт в нещо, можеш да попаднете в капан вследствие на всичките тези знания.” Трябва да подхождате към нещата с детска любопитство. Откривателите са експерти с ума на начинаещи, казва той.

За това какво определя един човек: “Ние сами избираме историята на живота си. Изборите, които правим, ни определят, а не нашите дарби. Човек може да бъде горд единствено от изборите си”, казва Безос.

Или избирате живот, в който ви е “лесно и комфортно”, или такъв, в който “служите и се впускате в приключения”. Когато сте на 80 г., ще сте по-горди от второто.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg