Украйна и Русия отбелязват третия си Великден под дъжд от бомби и куршуми.

В речта си украинският президент Володимир Зеленски нарече Бог "съюзник" в борбата на страната му срещу пълномащабната инвазия на Русия.

Той призова украинците да се обединят в молитва, като се зарече, че "животът определено ще победи смъртта".

В събота богомолци, сред които и президентът Владимир Путин, присъстваха в московската катедрала "Христос Спасител" на нощна великденска служба, водена от патриарх Кирил, глава на Руската православна църква.

Кирил, който е ревностен поддръжник на Кремъл, пожела "божия благословия над Русия", нейния народ и всички страни, в които църквата има представителство.

Той избегна политически изявления - за разлика от миналия април, когато изрази скръбта си от "тежките събития, случващи се на нашата руска историческа земя".

Това изказване предизвика световното осъждане, тъй като засили тезата на Кремъл, че украинската държавност е по същество фикция, припомня Euronews.

Докато двете страни отбелязват третия си Великден във война, Русия изстреля бараж от дронове към източната част на Украйна, където условията на фронтовата линия се влошават.

В неделя украинските военновъздушни сили съобщиха, че Москва е изстреляла 24 безпилотни летателни апарата "Шахед" (мъченик), като според тях противовъздушната отбрана е прихванала всички освен един. Шестима души, включително дете, са ранени при удар с дрон в източната част на Харковска област, според областния управител Олег Синехубов.

Мнозинството от украинците се определят като православни християни, въпреки че църквата е разделена. Много от тях принадлежат към независимата Православна църква на Украйна. Съперничещата Украинска православна църква е лоялна на патриарха в Москва до отделянето си от Русия след инвазията през 2022 г.

На нея се гледа с подозрение от много украинци.

От друга страна, руският лидер Владимир Путин се представя като защитник на "традиционните ценности", поддържани от Руската православна църква, в лицето на това, което той многократно определя като "деградиращо" влияние на Запада.

Страната все повече се превръща в консервативна, с опити за ограничаване на абортите и широка анти-ЛГБТ политика, която се подкрепя от църквата, допълва Euronews.