Бъфет ще иска да забрави бързо 2015 г.

2437
Бъфет ще иска да забрави бързо 2015 г.

Отиващата си 2015 година бе изключително тежка за инвеститори и портфолио-мениджъри, включително и за легендарния Уорън Бъфет. Управляваният от него фонд - Berkshire Hathaway, е на път да запише най-лошата си година от 2008 насам.

Вижте още: Бъфет обяви нова лична инвестиция

Акциите на фонда - клас А и В, са понижили стойността си с около 13% от началото на годината. За сравнение, за същия период широкият индекс S&P 500 е паднал едва с 2%.


Книжата клас А са за най-богатия един процент от инвеститорите заради цената си от 195 000 за брой. Акциите клас В обаче са далеч по-достъпни - при ниво от 130 долара.

Последният път, когато Бъфет се представяше толкова зле, бе в разгара на финансовата криза през 2008 година. Тогава акциите на фонда загубиха около 32% от стойността си. Въпреки сериозното понижение, тогава обаче Бъфет все пак се представи по-добре от пазара, след като S&P 500 падна с 38.5%.

По-зле се е представял Бъфет от пазара през далечната 1999 година. През тази година индексът S&P 500 се повиши с 19.5%, а акциите на Berkshire клас A свалиха стойнойстта си с 20%. В същата година акциите клас В на фонда загубиха 22%.

Известни прилики има между настоящата година и 1999 по отношение на представянето на Оракулът от Омаха. Пред 16 години големите технологични компании поскъпнаха и поведоха ръста на пазара. През тази година те отново се представяха силно и спасиха широкия индекс от по-големи загуби.

Акциите на компании като Netflix и Amazon поскъпнаха над два пъти, докато тези на Alphabet добавиха над 40% към стойността си.

Липсата на експозиция на Бъфет към любимите на инвеститорите технологични компании до голяма степен бе основна причина за по-слабото представяне на Berkshire, в сравнение с пазара.

Уорън Бъфет обаче не изглежда притеснен от тези цифри. Все пак той се определя като дългосрочен инвеститор. Това е видно от факта, че акциите клас Б на Berkshire са се повишили със 123% за последното десетилетие, или над два пъти повече, в сравнение с ръста на S&P 500 от 58% за същия период.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg