Инвеститорските заблуди, свързани с притежанието на акции

2726
Инвеститорските заблуди, свързани с притежанието на акции

Въпреки че много хора търгуват с акции, като цяло, хората често имат объркани представи относно това какви права им дават притежаваните от тях акции. Ясно е, че акциите дават права съответстващи на дела им в акционерния капитал на дружеството.

Едно е обаче да имате акции за 10 хил. лева в дружество с капитализация от примерно 10 млн. лева, друго е във фирма с капитализация от 100 млн. лева.

Ето и някои от най-честите заблуждения на инвеститорите:

1. Имам влияние върху компанията

Не бива да страдате от заблудата, че можете да въздействате върху управлението и посоката на развитие на компанията, дори и да сте миноритарен акционер със значителен дял (което е рядък случай и става въпрос най-вероятно за малки компании).

Като купувате акции на дадена компания, вие се доверявате на мениджмънта. Именно за това, когато избирате компания, в която да инвестирате, трябва внимателно да проучите мениджмънта.

Какви са били управленските решения в последните години? Каква е обявената посока на развитие за компанията? Каква е политиката към миноритарните акционери, дивидентната политика, прозрачността на политика и т.н.

2. Не е важно дали мениджмънтът на компанията притежава акции от нея.

Може да ви се струва глупаво дружеството да раздава безплатни акции на висшия си мениджмънт, но повярвайте, за да се наложи това в световната практика значи има основание. Разбира се, че когато мениджмънтът споделя част от собствеността заедно с вас и с мажоритарните акционери, вашата цел за поскъпване на цената на акциите ще е обща с тези, от които в крайна сметка зависи това. Разбира се, не бива да се изпада и до крайности в това отношение.

3. Управлението на дружеството от мажоритарния собственик е в най-добър интерес за всички.

Много рядко се случва капиталистите да са с достатъчно знания и умения да ръководят компаниите си в най-ползотворна и за миноритарните акционери степен. Нежеланието им да поверят тези функции на професионален мениджмънт от една страна е несериозно, а от друга може да сочи и наличието на задни мисли (това се вижда ясно от родната действителност). Да не говорим, че източник на капитала на мажоритарните собственици често са други бизнеси, което може да означава недоглеждане на бизнеса, в който сте инвестирали.

4. Има други миноритарни акционери, които ще съблюдават за добросъвестно управление на бизнеса.

Ниската инвестиционна култура и безотговорността на миноритарните акционери си проличават от общите събрания дори и на големи дружества, където присъстват по 20-на акционери (включително мажоритарните). Липсата на заинтересованост от ваша страна може само да насърчава към по-нататъшни неправомерни действия управлението и мажоритарите. Колко дела има у нас заведени срещу мениджмънт или мажоритарни собственици за техни действия, довели до загуби за дружествата?

5. Получавате отстъпки от продуктите на дружеството, защото сте акционер (има и изключения от това правило).

Много от инвеститорите си мислят, че купувайки си акции от дадена компания те получават предимства пред останалите потребители, ползващи стоките или услугите й.

6. Вие сте част от собствениците на имуществото на дружеството.

Това по същество е така. Не забравяйте обаче, че в най-лошия случай - приключване на дейността на дружеството - вие сте последните, които ще получат нещо. Трябва да припомним, че може би в над 90% от случаите на ликвидиране на дейността, това става в резултат на значителни загуби и след натрупването на огромни дългове, които първо ще бъдат изплатени. Почти винаги до вас не остава нищо.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg