Какво се крие зад слабия долар?

1571
Какво се крие зад слабия долар?

Въпреки наблюдаваното силно поскъпване на долара през последните дни, щатската валута регистрира спад през по-голямата част от това десетилетие.

Специалистите прогнозират лошото му представяне да продължи и през първото тримесечие на следващата година.

Всъщност слабостта на щатската валута кара инвеститорите да купуват все повече и повече нещатски активи, което е основен повод за анализаторите да прогнозират по-нататъшна слабост на зелените пари.

Спад от над 10% спрямо еврото е регистрирала щатската валута от март насам, като много анализатори очакват ново понижение от 10% през първото тримесечие на годината.

Естествено до голяма степен слабостта на щатската валута се предопределя и от типично американски фактори. Сред тях са рекордния бюджетен дефицит, ръстът на безработицата, рекордно ниските лихви, плащани по държавните облигации в САЩ и нарастващата инфлация.

Всъщност 37% от понижението на долара срещу кошница от валути от 2001 година насам се свързва с безпрецедентен интерес към активи от други страни, различни от САЩ.

Става въпрос за компании предимно от бързоразвиващите се икономики, като тези на Китай и Латинска Америка.

Преди десетилетие щатските акции съставляваха 54% от търговията на световните пазари, докато днес - те са едва една трета. Това е свързано с продажба на долари за закупуване на чуждестранна валута на страните, от които ще се купуват активи.

Поскъпването на долара често става в моменти, когато инвеститорите търсят убежище следствие на големи катаклизми. Последните обикновено засягат развиващите се страни в много по-голяма степен и инвеститорите бягат от активите там, купувайки щатски правителствени ценни книжа, което изисква покупки на долари.

Подобно поскъпване, „зелените пари" направиха при терористичните атаки от 11 септември, както и при фалита на четвъртата най-голяма в света инвестиционна банка - Lehman Brothers.

Поскъпването на валутите не винаги е функция от представянето на съответната икономика. Така например японската йена регистрира изключителен ръст спрямо щатския долар, въпреки че японската икономика регистрира спад два пъти по-голям от този на САЩ.

Трябва да се има предвид, че близо половината от печалбите на щатските компании идват извън пределите на най-голямата световна икономика, на фона на едва 32% в началото на десетилетието.

Това означава, че евтиният долар прави американските стоки по-привлекателни на международните пазари.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg