Над 80% от хората смятат кредитната си история за чиста

1969
Над 80% от хората смятат кредитната си история за чиста

Над 80% от хората, участвали в анкета на Profit.bg. , определят кредитната си история като чиста. Общо 81.35% от 445 души са дали този отговор за периода от 28 май до момента.

Над половин година не са плащали своите задължения около 10.3% от участниците в анкетата на Profit.bg.

С просрочие на задълженията до 90 дни са 5% от анкетираните.

Просрочия до 180 дни имат 3.4%.

Нека да припомним, че по последни данни лошите и преструктурирани кредити достигат 7.9 млрд. лв. през май, като за месец са нараснали със 178.4 млн. лв.

Като процент от раздадените кредити, без овърдрафт, те представляват 19.72 на сто от общия обем, което горе- долу е съпоставимо с данните от анкетата.

Кредитната история се очаква да заема все по-голяма роля в бъдещото отпускане на кредити след създаването на единния кредитен регистър, до който банките ще се допитват за проверка на всеки кредитоискател.

Тези, които не са били много стриктни в обслужването на съществуващите си кредити или кредитни карти през последните години, ще останат неприятно изненадани от справките в Централния кредитен регистър, коментират от КредитЦентър.

Очакванията, че не е важно да спазваш месечните дати за плащанията си по кредита водят до лоша кредитна история и ограничаване на възможностите за получаване на нови кредити.

До голяма степен оценката на потенциалните кредитополучатели ще се предопределя и от чистото кредитно минало на хората, както е в развитите страни по света.

Също така на пазара започнаха все по-често да се появяват нови продукти с преференциални условия за хора с чисто кредитно досие.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...