Пет причини цената на една акция да пада

1565
Пет причини цената на една акция да пада

Всеобщото разбиране е, че когато компания покаже по-добри резултати от очакваното за даден период, цената на акциите й ще се повиши. Но това не винаги се случва, коментират от Investopedia. Инвеститорите трябва да знаят, че има причини за това, макар и не очевидни.

Има пет основни причини за това цената на една акция да пада неочаквано:

1. Продажби на голям акционер

Някой по-едър акционер може да си е поставил за цел да продаде книжата си на цена, при определени обстоятелства или по някакви трети причини. Крайния резултат е голямо предлагане на акции, което сваля цената.

Как може да се определи дали това се случва? Може да се провери статистиката за търговията, какви обеми минават, както и размерът на сделките. Ако големи пакети се прехвърлят или изсипват на пазара, тогава е вероятно голям фонд да разтоварва позицията си. Веднъж когато продажбата приключи, ако фундаментът на компанията е още силен, то обикновено цената се изстрелва нагоре бързо.

2. Анализ на компанията

Понякога анализатор ще направи негативен анализ за перспективите на компанията, преди или след финансовите й резултати. Този доклад може да повлияе негативно на инвеститорите, което да окаже натиск на цената.

3. Не отговоря на слуха

Често компания ще покаже добри резултати, но няма да постигне тези, за които се говори от ухо на ухо сред инвеститорите и в резултат, цената ще падне. Слухове постоянно циркулират сред инвеститори и брокери. Дори и да сте дочули информацията или неофициалната прогноза, няма какво да направите да се защитите от пазарната реакция. Единствено може да се обяснят някои неочаквани разпродажби.

4. Качеството на числата

Понякога има фундаментална причина за спада на акциите, след като са обявени финансови резултати. Примерно рентабилността на компанията може да е паднала значително или пък тя да е изправена пред ликвидни проблеми. Фирмата също може да харчи твърде много пари за общи и административни разходи, за да плати за стартирането на нов продукт.

Инвеститорите трябва внимателно да прегледат резултатите за да определят не само дали компанията бие очакванията за печалбата, но също и как. Определянето на финансовото състояние е изключително важно от гледна точка на това, че ще се отрази на цената на акциите рано или късно.

Разгледайте промените в рентабилността на годишна база, както и промените на паричните наличности. Също не забравяйте да погледнете за евентуални еднократни приходи или разходи, които се отразяват на печалбата.

5. Бъдещи очаквания

Повечето публични компании правят прогнози или насоки за бъдещите перспективи на фирмата. Инвеститорите трябва да знаят, че всяка прогноза, която е противоположна на очакванията ще има влияние върху цената на акцията.

Заключение

Винаги има осезаеми причини зад спада на цената на акция след обявяването на финансовите резултати на компания, но инвеститорите в крайна сметка трябва сами да определят какви са те. Тези, които успят да разгадаят логиката и източника на тези пазарни движения, могат да бъдат богато възнаградени.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg