Шест стъпки, за да отмятате всички задачи в срок

3571
Шест стъпки, за да отмятате всички задачи в срок

Крайните срокове на работното място са истинско предизвикателство. Те ви запращат с все сила отново в училище, където всеки преподавател поставя задачи и очаква да ги изпълните без никакви извинения в срок.

Знаете ли, че причината често да нарушавате крайните срокове може да се дължи на неправилна интерпретация?

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да отмятате всички задачи в срок.

1. Имайте разумни очаквания

Реализмът е ваш пръв приятел. Ако след 3 дни трябва да сте прочели дебела книга, да тренирате редовно, за да вземете участие в маратон, и сте дали дума да помогнете на съседа за ремонта, добре е да приложите доза обективност.

Преценете как сте изпълнили успешно задачите си в миналото и какви трикове можете да приложите, за да излезете от трудното положение.

2. Преструвайте се, че ви предстои да направите нещо, което никога преди не сте правили

Това може да ви звучи странно, когато работите върху проект или задача, която категорично не ви е непозната. Всъщност, тайничко си мислите, че ще я свършите за нула време. Не влизайте в капана! Действайте така, сякаш никога не сте се занимавали с такава материя досега.

3. Изместете крайния срок два дни по-напред

Това е лесен трик, който е много важен.

Захвърлете като непотребен срокът, който ви е даден. Формулирайте нов. Така ще имате достатъчно време за корекции, в случай че нещо се обърка. Освен това така понижавате напрежението и стреса.

4. Бъдете селективни, когато става дума за крайни срокове

Първо, не всяка задача изисква краен срок. Може да се заблуждавате, че всичко трябва да бъде изпълнено в определен срок, но истината е, че така може по-скоро да внесете хаос в работата си, отколкото организация.

Кариерен експерт като Елизабет Сондърс казва следното: Част от нещата, които ни дърпат назад, когато става дума за крайни срокове, са обещанията, които даваме на другите. Чувстваме се притиснати, стремейки се да изпълним задачите в срок, дори когато няма обективна причина за това.

Ако задачата не е с висок приоритет, тя не се нуждае от краен срок.

5. Поставяйте в най-скоро време крайните срокове

Не поставяйте краен срок, който е някъде далеч в бъдещето. Професорът по маркетинг Дилип Соман казва, че хората се ориентират по-добре, когато могат да преброят дните, които остават, за да бъде изпълнена дадена задача.

Когато знаете, че разполагате с време от цял месец, напълно възможно е да не успеете да изпълните проекта в срок.

6. Наградете се (или пък си дайте почивка)

Изпълнихте част от задачата в срок? Починете си. По този начин ще стимулирате своята продуктивност в дългосрочен план. Отметнали сте цялата задача? Тогава се наградете.

Не говорим за награда кола, а просто за разходка, лека закуска и нещо друго, което категорично ще ви допадне.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg