Защо да не се обръща гръб на щатските инвестиции

1055
Защо да не се обръща гръб на щатските инвестиции

След силното повишение на щатските индекси през последната една година, много инвеститори започват да се чудят какво ще се случва през следващите години. Специалистите от Kiplinger обаче, съветват инвеститорите да не бързат да обръщат гръб на инвестициите в акции.

Инвестирани 100 долара в индекса Standard & Poor's 500 през април 2000-та година са 97 долара днес. В сумата са включени реинвестираните дивиденти и въпреки това, все още годишната доходност е от -0.3%.

За сравнение, годишната доходност от 1926 насам възлиза на значителните 10%.

Инвестициите в акции все още са атрактивни, според консултантската компания, дори и на фона на драстичното повишение на индекса от над 70% за последната една година.

И докато психологически е трудно за инвеститорите да платят по 100 долара за нещо, което е струвало 59 долара само преди 12 месеца, то е добре да фокусират своето внимание върху бъдещето.

Възвращаемост от 7% е много възможно през следващите десетилетия и дори такава в размер на 8-9% през следващите 10 години.

От 1947 година насам корпоративните печалби са били средно 9.4% от БВП, като най-голям процент са били те при 12.1% през 1950-та, а най-нисък - 6.3% през 1982 година.

През последното десетилетие БВП и корпоративните печалби са се повишавали с 4.3% на годишна база. За в бъдеще среден ръст от 5% е доста възможен с инфлация от 2.25%, или реален ръст от 2.75%.

На следващо място дивидентите през последните 50 години за компаниите от S&P 500 е бил 3.1%, варирайки от 5.7% през 1982 година до 1.1% през 2000-та година. При залагане на ръст от 2% и 5% ръст на печалбите, това би довело до очаквана възвращаемост за инвестициите в акции от 7% в дългосрочен аспект.

Разбира се икономисти и инвеститори обичат да казват, че „В дългосрочен план всички сме мъртви". И докато дългосрочните перспективи са за по-младите, то инвеститорите и спекулантите далеч не са толкова търпеливи и по-скоро се интересуват от по-краткотрайни хоризонти.

Въпросът, който ги интересува е подценен или надценен е пазарът?

При ниво на индекса от S&P 500 около 1200 пункта анализаторите прогнозират 78 долара сумарна оперативна печалба за индекса или съотношение цена-печалба от около 15.

Това съотношение е относително ниско на фона на средното от 1988 година до момента от 19.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg