Планът от три стъпки на Бил Гейтс срещу пандемията

8926
Планът от три стъпки на Бил Гейтс срещу пандемията

© Бил Гейтс. снимка: Twitter

Основателят на Microsoft Бил Гейтс, който през 2015 г. прогнозира възможността от избухването на глобална пандемия, публикува план от три точки, които могат да помогнат на Съединените щати да се справят с заразата от COVID-19, пише Business Insider.

Гейтс пише, че идеите му се базират на всички консултации, които е имал през последните седмици по време на работата в благотворителната му фондация. В момента Gates Foundation работи по откриването на лечение на респираторното заболяване, предизвикано от коронавируса.

"Няма съмнение, че САЩ пропуснаха възможността да реагират навреме на заплахата, но моментът за взимане на важни решения все още не е загубен", коментира милирадерът.


По думите му стъпките, които в момента се предприемат от управляващите, ще имат огромно значение за това колко скоро броят на новозаразените ще започне да се понижава, колко дълго икономиката ще остане блокирана и колко американци ще трябва да загубят свои близки заради COVID-19.

Към края на март броят на заразените в САЩ е близо 190 000, а смъртните случаи са над 4000.

Първата точка от плана на Гейтс предвижда систематичен национален подход към ограничаването на движението и карантината в отделните щати и градове. По думите му в момента има места, където не са наложени строги мерки за ограничаване на социалните контакти, което е "рецепта за катастрофа".

"Ако хората могат свободно да преминават от един щат в друг, същото важи и за вируса. Лидерите на държавата трябва да заявят ясно, че ако движението се забранява някъде, то трябва да е забранено навсякъде", пише Гейтс.

Изследване: Изолацията е спасила 59 000 живота в ЕвропаАвторите на изследването са специалисти по епидемиология и математика. Те са разработили модел на динамиката на епидемията в Европа и са направили оценка на забавянето на заразата с коронавируса SARS-CoV-2, дължащо се на мерките, взети на различни дати в 11 изследвани страни

Докато броят на заразените не започне да се понижава навсякъде в страната, което, според него, може да отнеме 10 седмици или повече, никой не може да си прави планове за връщане към нормалния режим на бизнеса или за разхлабване на ограниченията.

"Всяко объркване по този въпрос ще удължи икономическата агония, ще увеличи шансовете за втора вълна на заразата и ще доведе до повече смъртни случаи", смята основателят на Microsoft.

Във втората точка от неговия план се набляга на масовите тестове и залагането на приоритетни групи, които да бъдат тествани. Според него това би трябвало да са медицинските работници и лицата, които са били контактни непосредствено със заразените.

Втората приоритетна група би трябвало да включва хората с ясно изразени симптоми на болестта, при които има висок риск от усложнения.

Третата стъпка, според Бил Гейтс, е да се предприеме нов подход към разработката на лечение и на ваксина, който да е базиран на данните, вместо да се разпространяват слухове и да се подклажда паника.

"От всичко, което видяхме през 2020 г., става ясно, че ще трябва да извървим дълъг път. Но аз вярвам, че ако взимаме правилните решения, базирани на науката, данните и опита на медицинските специалисти, ще спасим много животи и ще успеем да върнем страната към нормалния живот", казва в заключение основателят на Microsoft.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg