Защо младите европейци се насочват към онлайн трейдинга?

1292
Защо младите европейци се насочват към онлайн трейдинга?

© Pixabay

Живеем в доста парадоксален свят в момента. Икономиката на европейския континент процъфтява през последните седем десетилетия, което обогати изключително индустриалните европейски държави.

Със засилващата се икономическа нестабилност обаче, бързото увеличаване на неравенството между бедните и богатите и дебнещия зад ъгъла финансов срив нещата поемат в обратната посока.

Тъй като интерент съпътства ежедневието на почти всеки млад европеец, търсенето на допълнителни, независими доходи от световната мрежа изглежда като разумен отговор на случващото се в по света напоследък. Единственият въпрос обаче е: кое всъщност представлява реална възможност?

Кой иска да бъде предприемач?


Според проучване, проведено от NPR, на около 62% от милениалите им допада предприемаческата идея и вече обмислят стартирането на собствен бизнес. Това желание ясно показва, че по-младите поколения се интересуват силно от създаването на собственик източник на доходи, но всъщност въобще не отговаря на реалността, пише Саймън Моузер в Entrepreneur.

Всъщност към 2014 г. едва 2% от милениалите имат собствен бизнес. За сравнение, 8.2% поколението, родено след войната, са предприемачи.

Причините за тази ситуация може да не са напълно ясни, но по-конкретно в ЕС огромните бюрократични пречки, строгите регулации и високите данъчни ставки на много държави несъмнено са фактори, които по-младите поколения вземат предвид.

Например въвеждането на GDPR в Европа е считано за основна пречка пред много малки онлайн бизнеси, докато предстоящите регулации в сферата на отглеждането на индийски коноп може да навреди значително на сектора на канабиса в Европа.

В търсене на алтернатива

Предвид всичките тези препятствия, които съвременните предприемачи трябва да заобикалят, по-младите поколения в момента търсят доходоносни алтернативи. Според Мануел Хейдън, който е главен изпълнителен директор на популярната европейска платформа за онлайн търговия nextmarkets с валути и акции, този тип дейност в момента набира популярност сред младите хора в Европа.

“В последните три години делът на нашите потребители на възраст под 30 г. се е увеличил с над 25%,” казва Хейдън.

Според него това може би се дължи на това, че “бариерата за влизане на пазарите вече е значително по-ниска, отколкото е била преди 30 години. В днешно време всеки с прилична интернет връзка може да научи основните икономически принципи на трейдънга и по тази причина да печели прилични странични доходи само с няколкостотин евро.”

Вярно е, че интернет предлага невероятно голяма количество образователни материали и данни, които начинаещите трейдъри могат да използват. Сайтове, като Investopedia, дават достъп до хиляди отлични статии, написани от експерти в трейдинга, които дават информация за всичко - от основните правила в трейдинга до умения по технически анализ. Същите умения могат да бъдат придобити и от онлайн курсове през платформи, като Udemy.

Нещо повече, онлайн трейдингът предлага множество технически ползи, които обикновено липсват при традиционните бизнеси, тъй като не е толкова засегнат от регулации, бюрокрация и настоящата икономическа ситуация.

Освен това начинаещите могат лесно да подобрят уменията си, като използват демо програмите, които много платформи за търговия предлагат.

Европейските пазари реагират

С несъмненото увеличение на интереса към онлайн търговията, финансовият сектор в Европа предприема стъпки, за да задоволи търсенето възможно най-бързо. През януари 2019 г. фондовата борса в Щутгарт, която е втората най-голяма в Германия, официално пусна новаторското приложение за търговия с криптовалути Bison.

Американската Nasdaq пък наскоро пусна базираната в Естония платформа за търговия с криптовалути DX.Exchange, която е насочена към европейския пазар.

Много компании за финансови услуги в Европа в момента работят по предоставянето на по-добри условия за своите европейски клиенти. Според публикация във Finance Magnates наскоро, търговията без такси, както се предлага от популярното приложение Robinhood в САЩ, може да дойде и в Европа.

Какво следва?

Във времена, в които професионалните трейдъри, като Насим Николас Талеб, имат стотици хиляди последователи в социалните медии, трейдингъг може да се развие като сериозна тенденция сред хората на възраст между 18 и 35 години.

Студентите изглеждат като група, която може би е особено заинтересована от онлайн трейдинга. Само преди няколко месеца двама американски университетски преподаватели по финанси обясниха в статия за списание BizEd, че “доброто познаване на пазарната динамика е важно за много от завършващите бизнес, а не само за тези, които планират да бъдат трейдъри.”

Според двамата преподаватели повечето студенти в момента няма познания по тази “съществено важна интердисциплинарна дейност.”

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

поп Грую
# 0
08:06 | 26 June 2019
да ми трейдвате на уя
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg