Как ще живеем, ако се заселим на Луната?

4720
Как ще живеем, ако се заселим на Луната?

© pixabay.com

Марс често е наричан потенциална космическа колония за жителите на Земята.

Луната обаче е не по-малко подходящ обект, смята проф. Люис Дартнел, който представи прототип на селище, изградено на естествения спътник на Земята.

Ученият от университета Уестминстър показа как ще изглежда животът след 150 години, ако колонизираме Луната.

1. Защо да отидем именно на Луната?


Тя се намира по-близо, отколкото Марс. Притежава ценни ресурси, които бихме могли да добиваме и да доставяме на планетата Земя. Освен това е по-жизнеспособен вариант за колония.

Не на последно място, човекът вече е стъпвал на Луната.

2. Как ще изглежда животът там?

Космическа радиация, микрометеорити, отсъствие на атмосфера и екстремни температури – животът на Луната няма да е лесен. Освен това учените са доказали, че там има вулканична активност, но съществуват много лунни тунели, които може да се използват за строеж на жилища.

В този случай ще се наложи човекът да се приспособи към живот под земята. Това означава, че и менюто ще бъде различно. Ще трябва да свикнем с друга гравитация, светлина, температура и климат.Снимка: Hillarys

Hillarys

Подробнее на РБК:
https://www.rbc.ru/trends/futurology/5e31b2e99a794761c9dbd818
Hillarys

Подробнее на РБК:
https://www.rbc.ru/trends/futurology/5e31b2e99a794761c9dbd818

3. Какви проблеми може да възникнат за колонията?

Колонизацията на Луната ще бъде съпроводена със сериозни препятствия и ограничения. Членовете на колонията ще бъдат изолирани на сравнително тясно пространство с неголямо население.

Невъзможността тя да бъде напусната без специална подготовка може да провокира клаустрофобия. Разбира се, членовете на колонията ще могат от време на време да се връщат на Земята.

Ще летят ли скоро туристи в космоса?Международната космическа станция (МКС) може да има посетители през следващата година.

4. Как ще изглеждат жилищата?

Те ще са изградени от нулата, т.е. ще бъде приложен съвременният опит в организирането на градското и жилищното строителство. Според проф. Дартнел вероятно ще има голяма паркова зона в центъра на колонията. Тя ще бъде място за почивка, ще има много растителност, която ще произвежда кислород.

Сградите ще бъдат обърнати с „лице“ към парка. Ще бъдат структурирани по височина, за да получават достатъчно светлина.

На Луната няма да има много транспорт. Градът в самото начало ще бъде малък. До всяка точка ще е възможно да се стигне пеша без проблем. Може би въпросът ще бъде решен с електрически колела.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Ангел Зехтимов
# 0
14:10 | 14 October 2020
Хубаво е да се колонизира луната, но ако на земята живее само един народ. Защото в момента се водят непрекъснати воини на земята и ще се принесът в космоса. Сега всички велики сили се стремът за надмощие. Това ще се принесе и във космоса като всеки ще се стреми да колонизира повече планети във вселената. Колонизирането е труден процес и затова на земята трябва да има само един народ с една религия за да няма войни.
Ваня Ковачева
# 1
13:10 | 14 October 2020
Ако започне колонизиране на луната, ще трябва първо да се премахне радиацията ако е възможно. Ще има много опасни болести. Хората ще трябва по някакъв начин да се имунизират и да свикнат с предвижването без скафандер. След като се построят сгради и започнат да се раждат деца сигурно ще се адаптират към климата на луната.
Петър Терзиев
# 2
13:10 | 14 October 2020
Ако има живот на луната той ще бъде много по труден откокото е тук със пандемията. Там ще трябва и скъфандер заради радиацията. Магнитното притегляне не е като това на земята и трудно става предвижването.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg