7 ресторанта, които разбиват представите за хотелска кухня
Малко са хотелите, в които предлаганата кухня е по-висок клас от тази в ресторантите със звезди "Мишлен".
CNN представя класация с места за настаняване, които позволяват на гостите си да се насладят на висше кулинарно изкуство в комбинация с вина от световна класа, а след това да се приберат в комфортните си стаи и да релаксират сред лукс.
Само имайте в предвид, че менютата се променят в зависимост от сезона и кулинарното вдъхновение, така че посочените в списъка ястия може да не са налични по време на вашето посещение.
Dolder Grand: Цюрих, Швейцария
Хотел Dolder Grand се намира на хълмовете над Цюрих и в миналото е привличал гости като Уинстън Чърчил, Алберт Айнщайн и Rolling Stones.
Изпълнен с колекция от произведения на съвременното изкуство, той е дом за швейцарското висше общество и добре облечените международни туристи.
Може да има просто име, но "Ресторантът" е кулинарен триумф на главния готвач Хайко Нидер, носител на две звезди "Мишлен", както и на множество други отличия.
Той често посреща свои колеги, признати готвачи от цял свят, в рамките на събития и специални партньорства за хранене.
Ястия като говеждо с охлюви, хрян и зеле с "чили кон карне" и сладолед от боб показват кулинарната креативност и иновативност, а една от най-добрите швейцарски изби се грижи за перфектното им съчетание.
Piazza Duomo: Алба, Италия
Енрико Крипа е един от най-известните и уважавани италиански готвачи, ръководител на ресторанта Piazza Duomo в Алба, Пиемонт, отличен с три звезди "Мишлен".
Невзрачен на пръв поглед, градът е известен като гастрономически рай, благодарение на трюфелите, кестените, гъбите и вината от световна класа, които са само част от продуктите му.
Почти всичко, което се сервира, идва от собствената градина на Piazza Duomo или от района на 50 мили от ресторанта.
Крипа прекарва няколко години в Япония, където усвоява манията на тази нация по качеството и елегантността на храната; престоят при испанската легенда Феран Адриа му помага да усъвършенства философията си.
Салатата, наречена "21, 31, 41, 51", е едно от характерните му ястия, тъй като отразява изумителния брой различни листа, зеленчуци и билки, необходими за приготвянето ѝ.
Друг специалитет е суровото говеждо месо от Ланге (местната област), а винената листа е една от най-добрите в Италия, отчасти благодарение на това, че собствениците на ресторанта са винарска династия Ceretto от Пиемонт.
Стаите излъчват италиански стил и топлина.
Plénitude, Cheval Blanc: Париж, Франция
Сравнително нов, хотел Cheval Blanc Paris се радва на голям интерес, откакто отвори врати в края на 2021 г. в сърцето на столицата, на десния бряг на Сена.
Има само 72 стаи и апартаменти, всяка от които разполага със специален иконом и големи прозорци със звездна гледка към Нотр Дам.
Гастрономическият ресторант Plénitude на главния готвач Арно Донкел отбеляза изключителен дебют, като беше удостоен с върховото отличие от три звезди "Мишлен" само шест месеца след откриването.
Залата с 26 места е резервирана за месеци напред за ястията на Donckele, които се отличават с истинско майсторство в сосовете - гръбнакът на френската кухня.
Менюто се определя от сезона, така че може да включва скариди с артишок в сос, наречен "Chopin Carmin", създаден от ослепителна комбинация от съставки, включително тайландски босилек, бульон от скариди и бергамот.
Както може да се очаква във Франция, десертите - дело на Maxime Frédéric, също са впечатляващи.
Niko Romito, Bulgari Resort Dubai: Обединени Арабски емирства
Италианският шеф-готвач Нико Ромито е един от големите победители в първото издание на наградите "Мишлен" в Дубай, тъй като неговият едноименен ресторант в Bulgari Resort Dubai е отличен с две звезди.
В своята кариера Ромито е спечелил признанието на критиката и публиката и е широко уважаван от колегите си за своя ресторант Reale в италианския регион Абруцо, удостоен с три звезди "Мишлен".
В Дубай неговият главен готвач Джакомо Амикучи прилага същия подход, което означава креативни, но не и причудливи решения на италианските ястия.
"Спагети с домати" не би могло да звучи по-скромно, но променя играта чрез най-съвременни техники за екстракция и редукция, за да се обновят две класически съставки, докато ризото alla milanese е брилянтен поглед към едно от най-обичаните италиански ястия.
Разположен на остров, Bulgari Resort Dubai разполага с вили, стаи и апартаменти, които олицетворяват италианския стил - особено Bulgari Suite с площ от 1300 кв. м, с панорамна тераса и гледка към яхтите за милиони на пристанището долу.
Молекулярен бар Tapas, Mandarin Oriental: Токио, Япония
Молекулярната кухня по същество деконструира познати ястия и използва нови подходи, техники и технологии, за да интегрира вкуса и текстурата, като често постига изненадващи резултати.
Високо над Токио, в еднозвездния молекулярен бар Tapas има само осем места, които се наслаждават на ястия, стимулиращи петте сетива, приготвени от главния готвач Кенто Ушикубо.
Той нарича подбора си на ястия "галерия на изкуството", докато води гостите на кулинарна обиколка по света.
Едно от най-прочутите му творения е поничка, пълна с хайвер и сирене маскарпоне, съчетана с чаша шампанско. Друг продукт е класическият испански сандвич с шунка и сирене "бикини", който се сервира с шунка иберико, масло с трюфели и три вида сирене.
Mandarin Oriental, Токио е разположен в историческия и културен център на столицата Нихонбаши, което означава, че местните занаятчии и производители на храни са допълнителна атракция за гости, желаещи по-автентично преживяване.
Lorenz Adlon, Adlon Kempinski: Берлин, Германия
Гурме ресторант в сърцето на Берлин, с изглед към Бранденбургската врата, Lorenz Adlon Esszimmer притежава две звезди Мишлен.
Младият швейцарски шеф-готвач Рето Брандли влага изобретателност в съвременната висша кухня, като черпи влияния и идеи от цяла Европа, но и от азиатските тенденции.
Вкусовете и текстурите в дегустационните менюта от шест, седем и осем блюда се съчетават в творения като лаврак с цикория или див калкан с грейпфрут, целина и лешници.
Патешки дроб с вариации от ябълки и сметана също показва сериозна увереност в кухнята.
Елегантната облицована с дърво трапезария на ресторанта излъчва класа и старовремски лукс, отразявайки богатата история на Adlon – сред гостите на ресторанта са били Томас Едисон, Хенри Форд и Джон Д. Рокфелер.
Waku Ghin, Marina Bay Sands: Сингапур
Японският шеф готвач Тецуя Уакуда е изградил името си в Австралия, но от 2017 г. има две звезди "Мишлен" в Сингапур благодарение на Waku Ghin в Marina Bay Sands.
Гостите могат да избират между залата за хранене, частните трапезарии или характерната Chef's Table, където най-добрите японски съставки се приготвят пред вас.
На разположение е и барът, който сервира редки сакета и повече от 100 коктейла заедно с храната ви.
Деликатесите включват уасаби от Шизуока или морски таралеж от студените води на Хокайдо, подбрани от главния готвач Тецуя, който има малко съперници в познанията си за японските морски дарове.
След вечеря може да си направите кратка разходка до асансьорите, с които се изкачвате до огромния брой стаи в трите кули на Marina Bay Sands, превърнали се в сингапурска забележителност. И не на последно място – най-големият в света инфинити басейн на покрива, който се простира между тях.