9 държави, чиито жители разполагат с невероятни технологии

5205
9 държави, чиито жители разполагат с невероятни технологии

Казват, че е възможно да научите нещо от всеки човек, когото срещате. А какво ще кажете, ако разгледаме развитието на други страни, за да видим дали можем да се поучим от техния опит?

Bright Side прави виртуална разходка из цялото земно кълбо и предлага да разгледаме най-невероятните закони и навици от цял свят.

Skytrain, нови полицейски "служители" и спящи навсякъде, Китай

В Китай построяването на нова жп станция, наречена Skytrain, отне само 4 месеца. Влакът, който прилича на панда, ще се движи по най-бързо изградената железопътна линия на страната. Влакът има места за 230 пътници и достига скорост от 60 километра в час. Той е предназначен за малки градове и е удобен именно заради бързината на строителство си.

Властите в провинция Синцзян сериозно обмислят да наемат гъски в полицията. Благодарение на пернатите е била предотвратена кражбата на мотоциклет. Крадец е отровил охранителните кучета и се е изкачил над оградата, само за да установи, че пътят му е блокиран от 20 гъски, които привличат вниманието на полицай на служба с крясъците си.

Как го правят? Способността на китайския народ да заспива навсякъде е нещо, което вече е станало популярно по целия свят. Има дори уебсайт, наречен "Спящ по китайски", където можете да намерите снимки на спящи "знаменитости".

Абсолютна победа над боклука, Швейцария

43% от боклука се рециклира в Цюрих. Има контейнери за събиране на хартия, метал и стъкло, които могат да се намерят в целия град. Има дори специални надземни бункери за отпадъци. Други видове боклук се изхвърлят в специални бели пластмасови торби за 1.50 евро всяка. Използването на по-малко пластмаса е в интерес на всички и затова хората сортират боклука много внимателно. Той се изгаря и енергията от него се използва за отопление на 170 000 къщи, където димът се почиства и напуска тръбите, без да причинява никаква вреда.

Пепелта се извежда от града, където от нея извличат метали, включително злато. На контейнерите има съобщение, което информира хората, че боклук като стъкло или метал може да бъде изхвърлен от 7:00 до 8:00 часа. През почивните дни е забранено да се изхвърлят такива боклуци. Тези правила са въведени, за да не се нарушава спокойствието на съседите.

Напреднала транспортна и обслужваща система, Япония

Шинкасен за първи път изненада света през 1964 г. на Олимпиадата в Токио, когато разви забележителните 200 км/ час. Днес новите влакове достигат скорост от 600 км/ час.

Роботите вече са станали като част от японците. Сутрин робот в ресторант може да приготви палачинки за вас или да предложи свежо бельо. Най-удивителното нещо обаче е, че роботите могат да накарат хората с увреждания да ходят.

Градът на бъдещето, Южна Корея

Ултраметрополис на изкуствен остров? Защо не? Songdo IBD е построен от нулата на 40 мили от Сеул, близо до летището. Основната идея е използването на технологии за комфорт. Всеки от жителите притежава специална смарт карта за различни видове услуги и безплатно ползване на обществения транспорт. Целият град е свързан със система за данни и всички автомобили имат RFID знаци, които предоставят информация за ситуациите по пътищата и условията на сградите.

В допълнение към небостъргачите, водните канали, изложбените центрове и 4G интернет има паркове, велосипедни алеи, станции за зареждане на електрически автомобили и др. Освен това са създадени системи за управление на градската среда: пневматичен улей с автоматично сортиране, супер икономично водоснабдяване, "умна" енергийна мрежа и др. Градът е обявен за свободна икономическа зона.

Maggie Daley Play Garden, САЩ

В Чикаго има детски парк, който е мечта на всяко дете. На територията на 20 акра има атракции за деца от всички възрасти. В "Пристанището", например, могат да се намерят пързалки, шпионски очила и изхвърлящ вода кит. Специално оборудвани стени за катерене са разположени навсякъде около парка и защитена гумена основа имитира хълмове и вълни.

В "The Slide Crater" ще намерите множество пързалки и кули, свързани с огромен окачен мост. Малките също обожават развлеченията, наречени "Talk Tubes", с помощта на които децата на върха на кулата могат да говорят с тези, които са по-долу.

Най-добрите пътища в света, Германия

Магистралите в Германия са равни на съвършенство. Те обслужват трафика 30-50 години, без да се ремонтират, а самият ремонт изглежда по-скоро като строителство от нулата. Технологията на производство на пътища прилича на пластове торта: устойчива на замръзване основа, геотекстил, армировка за цимент, циментово покритие и "глазура" - диамантена фреза или бетонен слой.

Работата започва от 5 часа сутринта и на ден се прави около един километър път. Всички трудоемки процеси се извършват от пътни машини, контролирани от хора. Благодарение на тези технологии не само се намалява нивото на шума на тези пътища, но и разходите.

Тези екологични пътища не отделят токсични газове при нагряване, отразяват 3 пъти повече светлина през нощта и нивото на сигурност е толкова високо, че само 50% имат препоръчителна скорост.

Нов вид сгради, Австрия

Грацският музей на изкуствата, разположен в Грац, Австрия, се определя като "Приятелско извънземно". Той се отличава на фона на керемидите на стари сгради. Според дизайнерите това е един вид диалог между традицията и авангарда. И ако първоначално идеята изглеждаше странна, сега Грацският музей на изкуствата е символ на града.

Инсталацията за изгаряне на отпадъци Spittelau беше преработена от Friedensreich Hundertwasser след голям пожар през 1989 г. Сега сградата е уникална демонстрация на това как могат да се комбинират отпадъците, енергията и изкуството.

Днес енергията от отоплителната централа се използва за отопление на повече от 60 000 апартамента в близост до завода, а туристите обожават да се снимат пред нея.

Полимерни банкноти, Австралия

От 1988 г. насам хората в Австралия са спрели да залепват парите ако се скъсат, защото са заменени от полимерни банкноти. Силните и водоустойчиви пари са популярни, а този подход вече е заимстван от Нова Зеландия, Румъния, Нова Гвинея, Виетнам, Бруней, Канада и Малдивите. Повече от 20 други страни, включително Израел, Мексико и Великобритания планират да пренасочат към нови банкноти.

3D зебра, Исландия

В Ísafjörður исландските власти решиха да създадат зебра за по-ефективно преминаване на пешеходци като рисуват обикновени ивици, които изглеждат като триизмерни. Те го правят  толкова интелигентно, че на пръв поглед изглеждат като висящи във въздуха.

 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...