България на 37-мо място от 162 страни по икономическа свобода

751
България на 37-мо място от 162 страни по икономическа свобода

© Pixabay

България е на 37-мо място според тазгодишния световен Индекс на икономическите свободи за 2019 г. от общо 162 страни.

Тя е с показател 69.0, което е покачване с 0.7 пункта от миналогодишния показател. Само на четири позиции преди нея е Македония със 71.1, съобщава БГНЕС.

Това са двете страни на Балканите с най-голяма икономическа свобода, сочи Индексът на икономическите свободи, публикуван от Heritage Foundation.


Относно България, авторите на индекса публикуват обстоен анализ на икономическата свобода в страната.

Подобренията в паричната свобода и фискалното здраве надвишават пониженията в оценките за правителствения интегритет и бизнес свободата. България е на 19-о място сред 44 държави от региона на Европа, а общият й резултат е над средните за региона и света, се казва в обяснителните бележки към класацията.

Процесът на институционална и структурна реформа, макар и донякъде възпрепятстван от политическите конфликти, постепенно се осъществява, за да завърши прехода от централизирана, планирана икономика към по-либерална, пазарно ориентирана.

Реформите включват приватизация на държавни предприятия, навлизане на благоприятен инвестиционен режим, либерализация на търговията и укрепване на данъчната система. Публичният дълг е добре управляван. Но корупцията в публичната администрация, слабата съдебна система, ниската производителност и организираната престъпност продължават да затрудняват инвестиционния климат и икономическите перспективи на България.

“България се опитва – досега безуспешно – да се присъедини към еврозоната и Шенгенското пространство. България, силно зависима от руския газ, търси връзка с газопровода „Турски поток“, който в момента се строи”, пишат авторите на изследването.

Ситуацията в региона не е розова: Черна гора е на 92-ро и БиХ – на 83-о място. Сърбия е на 69-о място с 63,9 пункта.

Хонконг (90.2) и Сингапур (89.4) отново са на върха на индекса, следвани от Нова Зеландия, Австралия и Ирландия. САЩ са на 12-о място със 76.8.

Най-слабо класирани страни са Северна Корея (5.9), Венецуела (25.9) и Куба (27.8).

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg