България сред най-пострадалите от глобалното затопляне

2915
България сред най-пострадалите от глобалното затопляне

България, Испания, Португалия, Италия и Гърция ще са най-засегнатите страни от глобалното затопляне, показва проучване на ЕС, цитирано от АФП.

Според изследването негативно влияние от климатичните промени ще има във всички сектори, като заради сушата земеделската продукция ще намалее с до 25%, а приходите от туризъм може да спаднат до 5 милиарда евро годишно. Ако не бъде овладяно, затоплянето на климата на планетата може да коства до 65 милиарда евро от икономическото богатство на Европейския съюз, най-вече в южните страни, където земеделието и туризмът ще бъдат силно засегнати, сочи проучването. За разлика от тях северните страни парадоксално могат да извлекат полза.

Изследването беше публикувано днес в доклад на изследователски център на Европейската комисия. "Ако прогнозирания за 2080 г климат стане реалност днес, ЕС ще бъде изправен пред годишни загуби в размер на 20 до 65 милиарда евро от БВП в зависимост от увеличаването на температурата в Европа (между 2.5 °C и 5.4 °C)", предупреждава докладът. Докладът взема предвид четири изключително чувствителни за климатичните промени области - земеделието, наводненията, дължащи се на проливни валежи, крайбрежните системи и туризма.


Изследването разглежда различни сценарии за увеличение на температурата (от 2.5°C до 5.4°C) и нарастване на нивото на моретата (от 48 до 88 см) в Европа до 2080 г. Най-пострадали ще са главно Южна и Централна Европа.

"Северна Европа ще бъде единствената, която ще има полза от климатичните промени в икономически план и в анализираните области", с постигане на чисти печалби благодарение на засилването на туристическата дейност, подчертава докладът. Но цялостната цена на затоплянето на планетата може да се окаже доста по-висока, предупреждават авторите на доклада, защото изследването се отнася само за четири сектора на икономиката и не взема предвид неикономическото влияние в области като биоразнообразието, екосистемите и природните бедствия.

В земеделието добивът на различните видове култури ще намалява годишно с 10%. Наводненията, дължащи се на проливни дъждове, ще засегнат между 150 000 и 400 000 души повече на година и ще намалят годишното благоденствие с 0.24%, главно заради щетите на сградите. Туризмът ще бъде единственият сектор в ЕС, който ще регистрира почни нулево влияние, но с големи различия в отделните райони.

"Дания, Швеция, Финландия, Естония, Литва и Латвия ще са единствените страни от ЕС, които ще имат печалба при всички сценарии, достигаща 0.5%-0.7% годишно, главно благодарение на силното положително влияние върху земеделието, по-малко щети от наводнения и по-високи приходи в сектора на туризма", подчертава докладът.

Източник: БГНЕС

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg