Най-красивите пещерни градове

17861
Най-красивите пещерни градове

Пещерите били най- древният дом на човечеството и на пръв поглед е странно, че дори и при съвременното развитие на технологиите някои пещерни градове остават обитаеми. Невероятно живописни, те ни показват връзката между човека и природата от различен ъгъл:

1. Деринкю, Турция


В турската Кападокия, Източна Мала Азия, са съсредоточени най-много пещерни градове в света. Меката скала позволила през средните векове регионът да преживее истински строителен бум. Най-ранните датират от около II в. пр. н. е., а най-късните от 1950 – те години.

Деринкю е сред най-древните градове в Кападокия. Неговата единствена извисяваща се скала е само върхът на айсберга: къщите и улиците на града са разположени в нея. Около 600 врати по скалата водят към коридори, които пък свързват 13 подземни етажа, спускащи се все по-надолу и по-надолу, до 85 м дълбочина. Тук могат да живеят до 20 000 души, заедно с домашните си животни и провизии за оцеляване.

2. Учисар, Турция

Учисар е най-високата точка на Кападокия. Градът е изграден около скала, която се издига като своеобразен небостъргач над долината. Тази скала е сърцето на града и неговия най-голям квартал. Тук има две- и триетажни къщи с тераси, помещения за добитък и силози. През 50-те години последните жители на града са изселени заради опасност от срутването му.

3. Сетенил де лас Бодегас, Испания

Малкият Сетенил де лас Бодегас в Южна Испания е известен сред гастрономите като едно от най-добрите места, на които да похапнете чоризо – вид испански колбас, а сред архитектите и туристите като град, в който можете да поживеете в пещера. Класическите бели фасади, типични за средиземноморски град, всъщност са входове към пещери. Изглежда, че хората са се научили да обитават тези места много отдавна – още във времената на Римската империя.

 Вижте още: Осем прекрасни подземни града
 

4. Саси ди Матера, Италия

Жителите на Саси ди Матера (в превод- Камъните на майката) твърдят, че техният град е единствен в света, в който има домове на по 9000 години. В града е трудно да се ориентираш: той растял за сметка на прибавянето на нови пещери по плоскостта на скалата и заради това много улици минават по покривите на построените по-рано домове. Заради крайно тежките условия на живот, през 50-те години започва преселване на жителите в нов град, построен наблизо. Това продължава до 1993 г., когато градът става паметник на ЮНЕСКО и започва да привлича туристи.

5. Меса Верде, САЩ

Градчето в югозападния щат Колорадо е построено от древното племе анасази, предци на съвременните индианци – пуебло. Последните жители напуснали скалния град в началото на ХХ в. Днес той представлява интерес както за археолозите, така и за архитектите, тъй като скалните домове са построени по начин, по който да използва максимално слънчевото греене през зимата, докато през лятото скалата над града му пази сянка.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

патили подават несъзнателно
# 0
14:11 | 29 November 2015
Все чакаме ако дойдат опасните врагове като преди хиляди години д а има къде да с е скрием да имаме вода и храна
патили подават несъзнателно
# 1
14:11 | 29 November 2015
Все чакаме ако дойдат опасните врагове като преди хиляди години д а има къде да с е скрием да имаме вода и храна
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg