Най-ликвидните компании, търгувани на щатския пазар

1680
Най-ликвидните компании, търгувани на щатския пазар

Когато става въпрос за много ликвидни и лесно търгуеми акции, обемът е критичен. Обемът представлява броят на акциите, които купувачите и продавачите си разменят през определен времеви период. Най-често се гледа дневния обем търговия с определен актив.

Особено е важен този показател за така наречените „дейтрейдъри“, които купуват и продават активи в рамките на много кратки срокове, като се възползват от минимални изменения в цените на актива.

Колкото по-голям обем от един актив се търгува, толкова по-ликвиден се приема, че е той. Притежаването на активи, търгуващи се в относително малки обеми, често правят излизането от позиция от страна на инвеститора относително трудно.

Спредът между офертите купува и продава е друга характеристика, засягана от търгувания обем. Често компаниите с по-малки търгувани обеми се отличават с по-големи спредове в офертите, в сравнение с най-ликвидните компании.

Търгуваният обем е изключително важен показател за техническия анализ и ползващите приомите му. Той съдейства на инвеститорите да оценят повишението или понижението на даден актив, както и това дали е началото на нов тренд или просто техническа корекция.

Традиционно се приема, че колкото по-голям е търгуваният обем при съответно по-силно движение в една от двете посоки, толкова по-значимо и определящо е съответното движение за средносрочния тренд при съответния актив.

Обемите съдействат за индикиране на дъна и върхове.

Ето и кои са най-ликвидните щатски компании:

Bank of America (BAC)

Основана през 1874 г., банката е една от най-големите щатски финансови институции. Базирана в Шарлот, компанията разполага с около 5 700 клона и около 18 000 банкомата. За нея работят около 279 000 души на пълен работен ден.

Среднодневният търгуван обем с акциите на компанията е в размер на 238 милиона, което поставя банката на първо място по отношение на обема и я прави пръв избор за търгуващите в рамките на деня.

Най-големият изтъргуван обем с акциите на компанията е бил в размер на 655 милиона акции на 20-ти октомври 2010 г.

General Electric (GE)

Повечето хора свързат компанията с производството на домакински електроуреди. На практика обаче компанията е диверсифицирала значително своя бизнес и е сериозно представена във военния сектор, производството на медицинско оборудване, двигатели за самолети, отпускането на кредити и кредитни карти и разполага дори с телевизионна мрежа.

С пазарна капитализация от 208 млрд. долара, акциите на компанията носят дивидент от около 3.5% годишно. Среднодневният търгуван обем възлиза на 48.4 милиона акции. Най-много акции от компанията са сменили собственика си в началото на март 2009 г., когато изтъргуваният обем е бил цели 753 милиона акции.

JPMorgan Chase & Co (JPM)

Със среднодневен търгуван обем от 45 милиона акции на ден, компанията е една от водещите във финансовата сфера. Основана в Ню Йорк през 1823 г. тя разполага с около 260 000 души, работещи на пълен работен ден. На 2 юни 2009 г. собственика са си сменили рекордните 159 милиона акции.

Microsoft (MSFT)

Компанията е единствената от Nasdaq, която влиза в списъка на най-търгуваните компании. Основана през 1975 г. от Бил Гейтс, тя е широко популярна с продукта си Windows. Операционната система направи Бил Гейтс един от най-богатите хора в света, а сделката, сключена между компанията и IBM през 1981г., се сочи като една от най-значимите в историята на технологиите.

Среднодневният търгуван обем възлиза на 45 милиона акции, като рекордният обем от 176 милиона акции е бил изтъргуван през април на далечната 1991 г.

Nokia (NOK)

Наскоро компанията загуби титлата най-продавани мобилни телефони в света, която държеше близо 14 години. Нещата не са разови за нея, като акциите й са поевтинели с близо 70% през последната една година. Среднодневният търгуван обем обаче все още е около 41 милиона на ден.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg