Пет инвеститори, за които не сте чували, а би трябвало

4758
Пет инвеститори, за които не сте чували, а би трябвало

Когато мислим за успешни инвеститори, винаги се сещаме за Уорън Бъфет или Джордж Сорос. Съществуват и други инвеститори, които макар и не толкова известни, се отличават с добра история на това да се представят по-добре от пазара, макар и далеч по-малко известни. Ето пет от тях:

Вижте още: Гениалните инвеститори

1. Джоел Тилингаст

Когато на инвеститорите се спомене Fidelity Investments, техните мисли обикновено са насочени към звездата на фонда Питър Линч. По време на 13-годишното си пребиваване във фонда Линч е превърнал 18 милиона активи под управление в над 14 милиарда.

Професионалистите обаче в много по-голяма степен следят действията на един портфолио мениджър и това е Джоел Тилингаст. С история от 25 години успешно управление на активи, Тилингаст се отличава със средна годишна възвръщаемост от 14.35% и управлява активи на стойност 44.18 милиарда долара.

Тилингаст се отличава със склонността си към „инвестиции в стойност“, подобно на Бъфет, както и с фотографска памет (способност да цитира факти за притежаваните от него близо 900 компании). Математическите му умения и заслугата му в основаването на фонда Fidelity Low-Priced Stock Fund FLSPX го правят уважавано име в инвестиционните среди.

2. Уил Даноф

Едно от най-големите постижения на Даноф е основаването на фонда Fidelity Contrafund през далечната 1990 година. Той е толкова голяма (с активи на стойност 113.2 милиарда долара), че на практика един от всеки осем долара, управлявани от Fidelity, са инвестирани в контрафонда.

Нещо повече, Даноф е единственият портфолио мениджър в този фонд. За сравнение, Тилингаст управлява фонда Low-Priced Stock Fund заедно с шест други портфолио менидържи.

Под управлението на Даноф Fidelity Contrafund е носил средна доходност за инвеститорите в размер на 12.5% на година от своето създаване.

3. Хауърд Маркс

С нетно лично богатство от около 2 милиарда долара, Хауърд Маркс заема 318-а позиция в класацията на Forbes на най-богатите хора в САЩ за тази година.

Бивш анализатор от Citicorp, Маркс основава управляващото дружество Oaktree Capital Management, което се фокусира върху облигации с висока възвръщаемост. Дружеството управлява активи на стойност над 100 милиарда долара.

Освен с добрата си история, Маркс добива популярност и с известните си писма към инвеститорите. Той предрича трудности за Гърция още през юли 2010 г.

4. Ед Оуенс

Това е още един изключителен портфолио мениджър, живеещ в сянката на известните имена. Джон Богъл е „бащата“ на нискоразходните индексни фондове и лицето на Vanguard. Оуенс допринася поне толкова за успеха на Vanguard, колкото и Богъл.

От основаването му през 1984 година фондът, управляван от Ед Оуенс - Vanguard Health Care Fund, с активи в размер на 54.4 милиарда долара, се е представял по-добре от всеки друг индексен фонд (до пенсионирането на Оуенс през 2011 година). Той е носил средно годишен доход за инвеститорите в размер на забележителните 16%.

За сравнение, индексът на сините чипове S&P 500 е носил възвръщаемост от 11% за същия период.

5. Джо Розенфийлд

Много малко мениджъри се отличават с по-добра възвръщаемост от Уорън Бъфет и един от тях е Джо Розенфийлд.

Той се отличава с таланта да разпознава изключителни инвестиционни възможности. Така например Розенфийлд е инвестирал в Sequoia Fund за периода между 1977 и 1997 година, когато фондът се е представял по-добре от 94% от всички диверсифицирани щатски фондове, инвестиращи в акции.

За периода от 1968 г. до края на активната си кариера Розенфийлд превръща 11 милиона долара в един милиард долара.

Средната доходност на мениджъра в исторически план е била с 2.7 процентни пункта на година по-висока от тази на широкия индекс S&P 500.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg