Румъния - най-привлекателна дестинация за инвеститорите в ЦИЕ

686
Румъния - най-привлекателна дестинация за инвеститорите в ЦИЕ

Румъния е привлякла осем пъти повече чуждестранни инвестиции, откакто страната е член на НАТО, в сравнение с периода преди влизането й в съюза.

За петте си години в НАТО северната ни съседка е привлякла инвестиции в размер на 28.1 млрд. евро или средно по 5.6 млрд. евро на година. За сравнение, през периода 1991-2002 г. е привличала средно по 708 млн. евро инвестиции на година.

Друг фактор, съдействащ за повишаване на размера на инвеститорите, е присъединяването на страната към ЕС от началото на миналата година.

Тези две събития са допринесли за значително нарастване на стабилността на държавата, както и повишаване на доверието на инвеститорите към нея.

В същото време, изнесени вчера данни от проучване на изследователската група ZEW сочат, че страната е най-привлекателната дестинация за инвеститорите сред страните от Централна и Източна Европа, като изпреварва Полша, Чехия и Унгария.

Тя е и най-привлекателна по отношение на сделки по сливания и поглъщания, сочи още публикуваното изследване.

Според 37% от анкетираните Румъния е най-привлекателна за инвестиции дестинация сред страните от ЦИЕ, като 61% я посочват и като най-предпочитана дестинация за сделки по сливания и поглъщания.

От присъединяването на страната към военния съюз размерът на брутния вътрешен продукт е нараснал близо три пъти - от 48.5 млрд. евро през 2002 г. до 133.8 млрд. евро (прогнози за тазгодишния ръст на икономиката).

В същото време, средната работна заплата в страната се е повишила 2.7 пъти - от 124 евро през 2002 г. до 333 евро към момента.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...