Светът има нов най-добър ресторант и това е El Celler de Can Roca в Жирона (Херона), Испания.

Ръководеният от шеф Жоан Рока El Celler измества победителя от 2014 г. Noma в обявената вчера класация на най-добрите ресторанти в света.

Испанският ресторант, който има три звезди от Michelin, печели титлата за втора година, след като оглави класацията и през 2013 г.

Рока притежава El Celler заедно с двамата си братя Хосеп (който е сомелиер) и Жорди (който е сладкар). Братята, които израстват, работейки в ресторанта на майка си наблизо, отварят El Celler през 1986 г.

Вижте още: Най-скъпият ресторант в света отваря врати в Ибица

Техните ястия варират от "свинско, представено като риба" до "пудинги, които пулсират," а чакането за маса е толкова дълго, че трима служители се занимават с това да отклоняват молби за резервации.

Класацията на най-добрите ресторанти, която се изготвя от списание Restaurant, се прави от жури от 972 готвачи, критици и светила от света на кулинарията. Всеки член на журито гласува за 7-те най-добри ресторанти, в които се е хранил в последните 18 месеца.

Датският Noma, който бе определян за най-добрия ресторант в четири от последните пет години, се нарежда на трето място в тазгодишната класация. Преди него на втората позиция е италианският Osteria Francescana.

Най-високо класираният американски ресторант е намиращият се в Ню Йорк Eleven Madison Park, което заема петата позиция.

Вижте още: Ресторантите с най-скъпи тейстинг менюта

Преди него в класацията на четвърто място е Central Restaurante в перуанската столица Лима.

В челната десетка има още един испански ресторант - Mugaritz в Сан Себастиян, както и по един представител на Великобритания (Dinner by Heston Blumenthal, Лондон), Япония (Narisawa, Токио), Бразилия (D.O.M, Сао Пауло) и Тайланд (Gaggan, Банкок).