Най-малките държави в света по територия

4801
Най-малките държави в света по територия

© Pixabay

Когато си мислите за понятието държава, вероятно си представяте огромна площ, изпълнена с градове, полета, езера и реки.

Много страни на Земята отговарят на това описание.

Други обаче са наистина малки - в географски смисъл, но пък изпъстрени с уникални пейзажи, които са способни да предефинират вашето разбиране за това какво представлява една нация.


От европейските градове-държави до отдалечени тропически острови и пълни със замъци долини, вижте петте най-малки държави в света по територия, подбрани от World Atlas:

1. Ватикан

Ватикан е най-малката държава в света, наричана още град-държава. Тя се отличава с това, че е глобалната централа на Римокатолическата църква.

Разположен в средата на Рим, Италия, този исторически анклав е дом на Светия престол, а папата е негов, като властта му се простира върху всички католици по света.

И така, колко малка е тази държава? Ватикан, всъщност, заема около 44 хектара площ и има население между 800 и 900 души. Като независима държава, тя се гордее със собствена поща, с телефонна и банкова система, както и с радиостанция. Нейната валута е ватиканското евро, което се приема в цялата еврозона.

2. Монако

Монако е суверенно княжество, разположено по протежение на Средиземно море, във Френската Ривиера. Франция заобикаля Монако по суша, а Средиземно море е на източния му бряг.

Известна като данъчно убежище за много богаташи, страната заема 2.2 кв. км, или 202 хектара. Неговата основна индустрия е туризмът, като хората се стичат казината, на луксозните му плажове и на автомобилни състезания, като Grand Prix de Monaco.

Страната, която се управлява от принц Албер II, е известна със силния си банков, финансов и имотен сектор. Династията Грималди управлява Монако от края на 1200-те години.

Страната, в която вратите не се заключват и няма частни клиникиЕ, езикът е труден, но пък всичко друго е потънало в мир и спокойствие

3. Науру

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by elcococurioso???? (@elcococurioso) on

Само на 40 км южно от екватора, Науру е коралов остров в югозападната част на Тихия океан. Заемаща около 20 квадратни километра площ, тази страна има население между 12 000 и 13 000 души, много от които са коренни науруанци.

Около четири пети от народа са християни, резултат от работата на мисионери, дошли на острова в края на 1800-те години. Добивът на фосфати доминира в икономиката на тази страна през по-голямата част от 20-и век, като Великобритания, Нова Зеландия и Австралия управляват индустрията в границите на Науру.

Почти всички изделия, храна и дори вода се внасят на Науру от Австралия. Фосфатът е единственият им износ.

4. Тувалу

Тувалу е наречена "потъващата държава". Съставена от малък архипелаг от коралови острови в западната и централната част на Тихия океан, който обхваща около 676 км от северозапад на югоизток, издигащите се нива на океана бавно покриват земята й, а коралите умират и бреговите линии ерозират в морето.

Учените прогнозират, че тази островна държава може да стане необитаема през следващите 50 до 100 години. По ирония на съдбата, страната страда от суша и вече не може да се издържа чрез култури, отглеждани на нейната земя, тъй като температурите се покачват.

Много голяма част от населението от около 11 500 души имигрират в близките страни, като Нова Зеландия.

5. Сан Марино

Република без излаз на море в средата на Италия, Сан Марино е дом на около 33 785 души. Италианският е официалният говорим език и повечето живеещи там са римокатолици, въпреки че страната няма официална религия. Туризмът и селското стопанство са важни за държавата, която до голяма степен е градска.

Социални програми гарантират, че всички граждани получават висококачествени медицински грижи, безплатно образование до 16-годишна възраст и дори помощ при придобиването на собствен дом.

Удивително е, че Сан Марино датира отпреди Ренесанса и е останалата част от италианските самоуправляващи се градове-държави. Историята й започва като селище за християни, избягали от преследване от Рим.

Р
Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg