Най-опасните за жените страни по света

5622
Най-опасните за жените страни по света

© Pixabay

Завземането на Афганистан от талибаните повдигна един особено тревожен въпрос - какво ще се случи с правата на жените в тази част на света?

Истината е обаче, че и в други точки на планетата нежният пол е жертва на дискриминация и насилие от всякакъв вид, включително сексуално насилие, безработица и липса на достъп до възможности за развитие.

Според Организацията на обединените нации около 87 000 жени са убити в световен мащаб от най-близките си хора, което прави средно шест жени, убивани на час, посочва World Atlas.


Ето и най-рисковите държави за жените, според Индекса на жените, мира и сигурността (2019/2020), който измерва и класира благосъстоянието на жените във всички страни по света:.

1. Йемен - 0.351
2. Афганистан - 0.373
3. Сирия - 0.416
4. Пакистан - 0.460
5. Южен Судан - 0.479
6. Ирак - 0.490
7. Демократична република Конго (ДРК) - 0.512
8. Централноафриканската република (ЮАР) - 0.513
9. Мали - 0.539
10. Либия - 0.546

Кои са талибаните и каква е тяхната цел?Талибаните са продукт на продължителните граждански конфликти в Афганистан, които започват в края на 70-те години на миналия век

Индексът, публикуван от Института за жени, мир и сигурност на Джорджтаунския университет и Института за изследване на мира в Осло (PRIO), използва три основни области - включване, справедливост и сигурност, за да представи благосъстоянието на жените в различни страни по света.

Те се определят количествено с помощта на 11 показателя за генериране на оценка за всяка държава. Оценка 1 е най -добрият възможен резултат.

Според последния WPS индекс, Норвегия е на първо място с резултат 0.904, докато Йемен е на последно място с резултат само 0.351. САЩ се нареждат на 19 място в списъка с резултат 0.851. Индия - страната, която се класира на първо място в списъка на най-опасните държави в света, публикуван от фондация Thomas Reuters през 2018 г., заема 133 място в тази класация.

Йемен е най-опасната страна за жените. Близкоизточната нация е патриархално общество, което подлага нежния пол на всички форми на дискриминация, като към 2017 г. жените в Йемен не притежават по-голямата част от културните, социалните и икономическите права, приети в останалата част от света. 

Афганистан е втората най-опасна страна за жените, а връщането на власт на талибаните е ужасна новина за милионите афганистанки. При предишното им управление преди 20 години образованието за момичета и жени беше забранено. Въпреки че те получиха известна свобода при вече свалената власт, страната остава опасна за тях.

Повечето жени са подложени на различни форми на насилие, като 90% от тях преживяват домашно насилие (според доклад на СЗО за 2015 г.). Свободата на движение е ограничена, а нежният пол представлява по-малко от 20% от работната сила, като получава по-ниско заплащане от мъжете.

Други форми на дискриминация включват принудителни и уредени бракове и забрана за брак с мюсюлманин-чужденец.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

:D
# 0
09:10 | 27 October 2021
Централноафриканска Република не е ЮАР тъпанари! ЮАР е Южноафриканска Република и това е най-развитата държава в цяла Африка и там жените нямат такива проблеми! Повече от трагикомично е да не правите разлика!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg